Plenul Camerei Deputaților a decis! Organizațiile non-profit, care construiesc, modernizează sau reabilitează spitale, vor fi scutite de TVA

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 dec 2023, 00:05

Codin Maticiuc

Sursa: https://www.facebook.com/codin.maticiuc

Livrările de bunuri și prestările de servicii care se fac către ONG-uri pentru spitalele publice vor fi scutite de TVA.

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, livrările de bunuri și prestările de servicii care se fac către ONG-uri pentru spitalele publice vor fi scutite de TVA.

Prestările de servicii care se fac către ONG-uri pentru spitalele publice vor fi scutite de TVA

Plenul Camerei Deputaților a votat, marți, 14 martie, un proiect de lege prin care se vor acorda scutiri indirecte de TVA pentru organizațiile non-profit care realizează activități de construire, modernizare, reabilitare de spitale şi dotarea acestora cu echipamente.

Deputații au reformulat complet forma adoptată de Senat a facilității de scutire de TVA ce vizează ONG-urile. Astfel că, forma inițială prevedea o scutire de TVA pentru achizițiile făcute de ONG-uri pentru construirea, reabilitarea, modernizarea de spitale și pentru dotarea acestora cu aparatură şi echipamente de specialitate, materiale şi consumabile de uz sanitar. Totuși, aceștia au considerat că amendamentul senatorilor este greșit, tehnic vorbind, astfel că l-au șters cu totul și au venit cu un amendament reformulat.

Citește și: Alexandru Rafila, despre scumpirea medicamentelor: "E vorba de o actualizare a prețului cu rata inflației"

Mai exact, este prevăzut că vor fi scutite de TVA:

- serviciile de construire, reabilitare, modernizare de spitale publice de stat, precum și serviciile de construire, reabilitare, modernizare de spitale prestate către entități nonprofit înscrise în registrul special al Fiscului, dacă acestea sunt destinate spitalelor deținute și exploatate de entitatea nonprofit sau celor din rețeaua publică de stat;

- livrările de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii și echipamente de protecție, materiale și consumabile de uz sanitar, destinate în mod normal utilizării în domeniul îngrijirilor de sănătate sau pentru utilizarea de către persoanele cu handicap, bunuri esențiale pentru compensarea și depășirea handicapurilor (altele decât livrarea de proteze și accesorii și livrarea de produse ortopedice), precum și adaptarea, repararea, închirierea și leasingul unor astfel de bunuri, efectuate către spitale publice de stat, precum și cele efectuate către entități nonprofit înscrise în registrul special al Fiscului, dacă acestea sunt destinate spitalelor deținute și exploatate de entitatea nonprofit sau celor din rețeaua publică de stat.

Scutirea de TVA pentru livrările de bunuri și prestările de servicii indicate se va aplica:

- direct, prin facturare fără TVA de către furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii, dacă beneficiarul livrării/prestării este spitalul public de stat sau instituția/autoritatea publică centrală sau locală, care asigură finanțarea acesteia, potrivit legii; prin restituirea TVA aferentă achizițiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitățile nonprofit, potrivit unei proceduri stabilite prin ordin al Ministerului Finanțelor.

Sumele restituite de la bugetul de stat se vor utiliza de către ONG-uri exclusiv pentru finanțarea achizițiilor de bunuri și/sau prestării de servicii indicate mai sus. 

 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Codin Maticiuc este mândru de această realizare

Codin Maticiuc este mândru după acest vot pentru că fost implicat în reconstrucția unui etaj la Spitalul Fundeni din Capitală!

Acesta a declarat pe pagina sa de Facebook că: ”Astăzi în plenul Parlamentului, la Camera Deputaților fundațiile care construiesc, renovează sau utilează spitale de stat și-au câștigat dreptul să recupereze TVA-ul! Cum?! Da, cum ați auzit. Până acum plăteam taxe statului pentru privilegiul de a ajuta statul. Am crezut cu tărie ca pot schimba asta și am luptat așa cum voi lupta să schimb tot sistemul sanitar din România. Majoritatea ONG-urilor mi-au zis ca e imposibil și să renunț. Astăzi legea FACEM este trimisă spre promulgare la președintele țării! Responsabili în ordine strict cronologica:

Citește și: Ce facultăți vor putea fi terminate în doar doi ani. Cum speră România să rezolve criza de muncă prin această modificare

1 Dan Andronic care mi-a oferit un premiu al revistei Capital, o scenă și un microfon la care să-mi urlu păsul.

2 Marcel Ciolacu care a făcut rost de numărul meu a doua zi și mi-a spus că lucrurile nu vor rămâne așa.

3 Alfred Simonis care a preluat de la domnul Ciolacu tema și a stat cu mine sa înțeleagă problema și să găsească soluții pentru remediere.

4 Bogdan Huțucă, președintele comisiei de buget și finanțe care a dus muncă de lămurire pe fiecare punct al legii.

5 Ana Pandeli, nevastă-mea care acceptă că fac tot ce fac chiar în detrimentul timpului petrecut cu familia. P. S. VICTORIE! Pentru toți ai mei, pentru clanul FACEM, d’aia donați la 8864 și 8845 cu textul FACEM. Ca să schimbăm ceva real!”

Sursă: avocatnet.ro

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.