PLOAIA INGHETATA (Freezing Rain): Fenomenul pe care Romania nu l-a mai vazut de 14 ani

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 07:38

Freezing rain sau ploaia inghetata are puterea sa transforme drumurile in patinoare.

Stropii de apa ajung la sol sub forma de gheata si imbraca asfaltul, stalpii, casele sau masinile in straturi de sticla, care se curata foarte greu. Si pe care vehiculele nu mai tin drumul drept. O asemenea ploaie cazuta la noi in urmă cu 14 ani a provocat sute de accidente rutiere, soldate cu zeci de morti.

Sleaurile formate pe stradute sau valurile de zapada de pe asfalt sunt nimic in comparatie cu straturile de gheata ce s-ar putea depune peste tot de maine.


Ninsorile dispar din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei si Transilvania. Insa, in locul lor, se va instala un fenomen extrem de periculos- ploaia ingheţată sau freezing rain.

Cum se formeaza aceasta ploaie?

O masa de aer cald, mediteranean, va intra in tara noastra. Ca urmare, in straturile mai inalte ale atmosferei temperaturile vor creste. In momentul in care precipitatiile cazute din nori sub formă solida vor trece prin acest strat incalzit, vor lua forma lichida.

Iar in apropierea solului, acolo unde temperaturile raman sub 0 grade, ploaia s-ar putea transforma instantaneu in gheata.

Un astfel de fenomen, de aceasta amploare, este primul inregistrat in ultimii 6 ani in Romania. In schimb, in 1998, ploaia inghetata ce a cazut pe tot teritoriul tarii, s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave si 20 de morti.

 

Taguri: