Ploile și vijeliile au făcut prăpăd în 12 județe din țară! Acoperișuri smulse, alunecări de teren și case inundate

Autor: Laura Macovei

Ploile și vijeliile au făcut prăpăd în 12 județe din țară! Acoperișuri smulse, alunecări de teren și case inundate

Sursa: IGSU Facebook

Furtunile violente de marți au provocat pagube semnificative în 12 județe din țară și a dus la alunecări de teren, case inundate și acoperișuri smulse.

Marți, 12 județe au fost afectate de ploi și vijelii puternice, fenomene ce au cauzat numeroase probleme și intervenții ale pompierilor. 

Case inundate, alunecări de teren, copaci căzuți și acoperișuri smulse

În mai multe localități din județele afectate, pompierii au fost solicitați să evacueze apa din casele inundate și să îndepărteze copacii căzuți pe drumuri sau peste clădiri.

În localitățile Tarna Mare și Turț, pompierii au intervenit pentru a ajuta la evacuarea apei din gospodăriile afectate de ploile torențiale.

Citește și: MAE a emis o alertă pentru românii care călătoresc în Grecia: Țara se pregătește de primul val de caniculă și există un risc mare de incendii

„Pompierii au intervenit în 31 de localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Timiş. Pompierii au evacuat apa din 21 de case, 11 beciuri (4 instituţii publice), 35 de curţi, de la doi agenţi economici şi au îndepărtat 15 copaci, fiind avariate patru autoturisme, a transmis IGSU.

Traficul rutier a fost temporar blocat pe DJ 681, în judeţul Timiş, din cauza unei alunecări de teren şi a aluviunilor acumulate pe carosabil”,
menţionează IGSU, potrivit Digi24.

Județul Vaslui, puternic afectat de vijeliile dezastruoase

În județul Vaslui, pompierii au fost chemați să degajeze mai mulți arbori căzuți în urma furtunii puternice. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, au fost semnalate și aluviuni aduse pe carosabil în mai multe zone ale județului.

Aceste situații au fost gestionate fie de autoritățile locale, fie de administratorii drumurilor, fără a înregistra probleme majore.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Marți seara, între orele 20:35 și 21:30, județul Vaslui s-a aflat sub avertizare meteo de vijelie puternică. Vântul a atins viteze la rafală de peste 70-90 km/h, însoțit de frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale care au acumulat și 25 l/mp.

„În urmă furtunii din această seară, pompierii din cadrul ISUJ Vaslui au intervenit pentru degajarea mai multor arbori căzuți pe carosabil.

Din fericire, în urma acestor incidente nu au fost înregistrate victime.

Astfel, pompierii bârlădeni au intervenit pentru degajarea a doi arbori căzuți pe carosabil, pe bulevardul Republicii și în Zona Gării.

Pompierii vasluieni au intervenit pentru degajarea unui copac care a căzut peste un autoturism staționat în apropierea unui bloc de locuințe de pe strada Dimitrie Bolintineanu.

În momentul prăbușirii arborelui, în autoturism sau în apropierea acestuia nu se afla nicio persoană.

Pompierii hușeni au fost solicitați să intervină pentru degajarea unui arbore căzut în localitatea Stănilești, comuna Stănilești. Nu au fost probleme deosebite.

În alte zone ale județului au fost semnalate aluviuni aduse pe carosabil, însă în aceste cazuri au intervenit, fie autoritățile locale, fie administratorii drumurilor, nefiind înregistrate probleme deosebite”, a transmis ISU Vaslui pe pagina de Facebook.