Poate Africa să se fie centrul pentru energie regenerabila in viitor?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 13 aug 2023, 00:35

Se estimează că utilizarea energiei electrice se va dubla până în 2040! Experții se întreabă cum poate energia verde să înlocuiască combustibilii fosili?

Sursa: PixaBay

Se estimează că utilizarea energiei electrice se va dubla până în 2040! Experții se întreabă cum poate energia verde să înlocuiască combustibilii fosili?

În Africa Subsahariană, mai mult de jumătate din populație nu are acces la electricitate. Dar se estimează că utilizarea energiei electrice se va dubla până în 2040. Experții se întreabă cum poate energia verde să înlocuiască combustibilii fosili în această perioadă de creștere.

Africa are potențialul de a deveni o centrală electrică regenerabilă. Având în vedere că o mare parte din această țară este scăldată în soare pe tot parcursul anului, continentul dispune de 60% din cele mai bune resurse solare din lume.

De asemenea, are suficient potențial eolian într-un an pentru a satisface de 250 de ori cererea de energie electrică, cu resurse care se întind din Algeria până în Africa de Sud.  Țări precum Republica Democrată Congo și Etiopia acoperă deja peste 80% din consumul lor cu energie hidroelectrică- dar există loc pentru a produce și mai mult pe întreg continentul. Între timp, Kenya este un lider mondial în ceea ce privește exploatarea energiei geotermale.
Deși utilizarea energiei nepoluante variază foarte mult în Africa, continentul, în ansamblu, își obține încă aproape toată energia din combustibili fosili. Având în vedere că jumătate din populația din Africa Subsahariană nu are acces la electricitate, există sute de milioane de clienți care așteaptă să intre pe piață. Alte continente s-au electrificat datorită cărbunelui, petrolului și gazelor naturale și, în diferite grade, încearcă acum să treacă la surse regenerabile. Ar putea Africa să renunțe la combustibilii fosili și să deservească noii consumatori cu energie verde? 

Mai curată, mai ieftină, mai flexibilă

"Ceea ce face ca Africa să fie continentul potrivit pentru a implementa aceste tehnologii [verzi] este simplul fapt că ele sunt acolo din abundență", a declarat Tony Tiyou, director executiv al companiei de consultanță în inginerie Renewables in Africa, care lucrează în Kenya, Mozambic, Ghana, Nigeria și Benin. "Eu îl numesc țara promisă".

Pentru oamenii care trăiesc în Africa, saltul către energia curată are un beneficiu foarte clar: atenuarea crizei climatice, deoarece au simțit la prima mână efectele arderii combustibililor fosili.

Acest proces eliberează gaze cu efect de seră care încălzesc atmosfera, ceea ce face ca fenomenele meteorologice extreme să fie mai probabile și mai severe. Continentul a fost recent marcat de secete devastatoare în Africa de Est, care au provocat mii de strămutați și au amenințat securitatea alimentară. În aprilie, în Africa de Sud au avut loc inundații și alunecări de teren care au provocat sute de morți, iar la începutul acestui an, furtuni tropicale au devastat Madagascar, Mozambic și Malawi. 
Din punct de vedere istoric, africanii nu au fost vinovați de criza climatică. În 2021, ei au fost responsabili pentru mai puțin de 4% din emisiile globale. Dar emisiile lor de carbon cresc rapid, iar ecologiștii spun că diversificarea mixului energetic al Africii este vitală pentru a împiedica continentul să devină mai târziu parte a problemei.

"Nu este vorba doar despre cât de mult generezi în termeni de emisii.

Este vorba și despre ce fel de consecințe te confrunți", a declarat Tiyou. "Vrei să repeți aceeași greșeală pe care au făcut-o și alții?".

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Vestea bună pentru o eventuală tranziție este că costul tehnologiilor regenerabile a scăzut în ultimii ani, plasându-le în același interval cu cel al combustibililor fosili. În 2020, proiectele solare din Zambia, Senegal și Etiopia au fost scoase la licitație la prețuri de până la 25 de dolari pe megawatt oră, potrivit Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile. Acest lucru le face mai rentabile decât combustibilii fosili. De asemenea, energiile regenerabile oferă flexibilitate într-o regiune în care rețelele de electricitate adesea nu ajung la populațiile rurale- iar dacă o fac, sunt scumpe. Soluția: Panouri solare pe acoperiș sau mini-rețele care pot funcționa independent și care pot furniza suficientă energie pentru a alimenta luminile și un încărcător de telefon. 

Nu sunt suficienți bani sau voință politică 

Există însă numeroase obstacole care împiedică dezvoltarea tehnologiilor verzi în Africa. Nu în ultimul rând, finanțarea. În ultimele două decenii, doar 2% din investițiile globale în energie verde au fost făcute pe continent.

"Companiile care încearcă să investească în energia regenerabilă se uită la o piață în Uganda pentru oamenii care sunt săraci. Așadar, nu există un mare interes", a declarat Dickens Kamugisha, de la Institutul african pentru guvernanța energetică. Organizația non-profit ugandeză luptă împotriva proiectelor care dăunează mediului. "Dar petrolul este produs de companii uriașe care pot atrage fonduri din toată lumea". Atunci când se diversifică mixul energetic, există, de asemenea, probleme legate de costurile de import al echipamentelor din străinătate. Și, deși multe țări au făcut curbe de învățare abrupte cu energia solară, această tehnologie reprezintă încă mai puțin de 1% din producția totală de energie și trebuie să fie extinsă pentru ca expertiza să crească mai mult.  Dar experții spun că unul dintre cele mai mari obstacole de abordat este lipsa de voință politică. În timp ce comentatorii străini văd riscul unei poluări tot mai mari, mulți politicieni africani văd oportunitatea de a se dezvolta în același mod în care au făcut-o toate celelalte continente. Aceștia spun că emisiile țărilor lor vor fi întotdeauna departe de cele ale SUA, Chinei și ale națiunilor europene. 

Citește și: Atenție la mașinile noi! Majorarea de preț se resimte la clienti!

Citește și: Care sunt noile reguli de conducere din Europa și cum vă vor afecta?

Citește și: Europa se încălzește extrem de rapid! Scapam de frica costurilor mari?