Poate industria japoneză a semiconductorilor să revină?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 17 sep 2023, 01:30

Japonia își propune să recupereze terenul pierdut în domeniul semiconductorilor cu ajutorul unei companii speciale!

Sursa: PixaBay

Japonia își propune să recupereze terenul pierdut în domeniul semiconductorilor cu ajutorul unei companii speciale!

Tokyo sprijină Rapidus- care a semnat un acord cu IBM pentru a produce cele mai avansate cipuri. Japonia își propune să recupereze terenul pierdut în domeniul semiconductorilor cu ajutorul unei companii speciale susținute de stat care și-a dat mâna cu un mare producător american de tehnologie, IBM.

Japonia își propune să recupereze terenul pierdut în domeniul semiconductorilor cu ajutorul unei companii speciale!
[Sursa: PixaBay]

Evolutie in semiconductori?

Această evoluție are loc pe fondul preocupărilor legate de faptul că natura globală a lanțului de aprovizionare cu semiconductori se va schimba fundamental în următorii ani. O companie japoneză numită Rapidus, care a fost creată în urmă cu câteva luni cu sprijin financiar din partea Tokyo, a semnat săptămâna aceasta un acord de partajare a tehnologiei cu IBM pentru a fabrica cipuri avansate de 2 nanometri în Japonia.

Producția va începe în a doua jumătate a acestui deceniu. Timp de ani de zile, Japonia s-a bazat pe importurile de cipuri avansate din Coreea de Sud și Taiwan pentru a satisface cererea producătorilor săi de dispozitive electronice, spune Hiroo Kinoshita, un om de știință japonez și expert în echipamente fotolitografice pentru fabricarea cipurilor. Această relație comercială este vulnerabilă pe fondul tensiunilor în creștere dintre China și Taiwan, pe care Beijingul îl consideră propriul său teritoriu, spune Kinoshita.

"Am reușit să ne descurcăm cu importurile. Dar cred că recenta penurie de semiconductori și reacția Chinei la vizita în Taiwan a [fostei] președinte a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, au declanșat o regândire a politicii." Controversata călătorie din august a lui Pelosi, prima a unui oficial american de rang înalt din ultimii ani, a provocat o criză, Beijingul ripostând cu exerciții militare în jurul insulei.

În Taiwan se află TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), cel mai mare producător de cipuri contractuale din lume, care reprezintă 90% din producția globală de cipuri avansate.

Japonia își propune să recupereze terenul pierdut în domeniul semiconductorilor cu ajutorul unei companii speciale!
[Sursa: PixaBay]

Poate Japonia să facă acest lucru?

Tokyo intenționează să injecteze o subvenție de 500 de milioane de dolari în Rapidus. Aceste fonduri vor fi folosite pentru a cumpăra două mașini avansate de litografie ultravioletă extremă (EUVL), spune Kinoshita. Marii giganți industriali și financiari japonezi, printre care Sony, Toyota, Denso, Softbank, Mitsubishi UFJ Bank, NTT și gigantul electronic NEC au preluat o participație în Rapidus cu o investiție comună de peste 50 de milioane de dolari. Dar subvenția guvernamentală, combinată cu această investiție, este minusculă în comparație cu zecile de miliarde de dolari necesare pentru a construi o turnătorie modernă de cipuri; TSMC a anunțat, de exemplu, că va investi 40 de miliarde de dolari pentru a construi o fabrică în SUA. Firmele japoneze, precum Toshiba și Hitachi, au dominat piața mondială a semiconductorilor în anii 1980. Acestea au pierdut poziția de lider în fața opoziției puternice a politicienilor și industriei americane. În acest moment, Japonia dispune de tehnologia necesară pentru a produce cipuri pe noduri de 40 nm. Un nm (nanometru), o unitate de măsură, reprezintă o miliardime de metru. Ea denotă distanța dintre tranzistori pe un cip și se consideră în general că, cu cât distanța este mai mică, cu atât cipurile sunt mai avansate. De asemenea, Rapidus a semnat în această lună un acord cu centrul de cercetare IMEC din Belgia, care are expertiză în domeniul sistemelor avansate de procesare a cipurilor.

Japonia își propune să recupereze terenul pierdut în domeniul semiconductorilor cu ajutorul unei companii speciale!
[Sursa: PixaBay]

Se extinde producția de cipuri de 2 nm.

În prezent, cele mai avansate cipuri din lume se concentrează în jurul nodurilor de 3nm și 5nm produse de Samsung și TSMC. Acestea intenționează să producă cipuri de 2nm în următorii doi-trei ani. Kinoshita a declarat că este puțin probabil ca Rapidus să fie capabilă să construiască o fabrică de înaltă tehnologie în perioada de timp vizată. Probabil că proiectul va sfârși prin a necesita utilizarea unei instalații, pe care Institutul Național de Știință și Tehnologie Industrială Avansată (AIST) din Japonia o dezvoltă la sediul său din Tsukuba West. Aceasta nu este prima dată când companiile japoneze colaborează în acest mod. Un efort similar lansat în urmă cu câțiva ani, care a implicat Hitachi, NEC și Mitsubishi, nu a dus nicăieri. Însă Kinoshita subliniază că Rapidus are un avantaj: finanțatorii săi japonezi realizează produse care necesită cipuri avansate. "În acest caz, sunt producătorii de automobile Toyota și Denso, NTT în domeniul echipamentelor de telecomunicații și Sony în domeniul senzorilor CMOS". Toate aceste firme caută să încorporeze semiconductori avansați în dispozitivele și serviciile pe care le produc. Producția de semiconductori depinde de o colaborare între companii răspândite în întreaga lume. De exemplu, proprietatea intelectuală pentru arhitectura complexă care stă la baza cipurilor moderne se află în posesia unor firme cu sediul în Marea Britanie, cum ar fi ARM, în timp ce compania olandeză ASML este lider în domeniul echipamentelor fotolitografice.  Japonia ar putea fi rămas în urmă în ceea ce privește producția de cipuri. Dar în această țară se află companii care produc produse de specialitate, cum ar fi fotorezistenții, care sunt esențiale în producția de semiconductori.

Reducerile la exporturi impuse de SUA, care vizează industria semiconductoarelor din China, amenință să submineze această colaborare vitală între diferiți actori internaționali. "Globalizarea este aproape moartă și comerțul liber este aproape mort. Mulți oameni încă își doresc să se întoarcă, dar nu cred că se vor întoarce", a declarat Morris Chang, fondatorul TSMC, săptămâna trecută, în timp ce vorbea la o ceremonie în Phoenix, Arizona, unde compania sa va construi fabrica de cipuri avansate.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Citește și: Smartphone-ul Tesla ar putea fi inovatia ce schimba smartphone

Citește și: Anticiparea evoluției telefoanelor și laptopurilor cu inteligență artificială

Citește și: Cercetătorii armează modelele de învățare automată cu Ransomware

 

 

Taguri: