Polen crud: ce este, ce proprietati si ce beneficii ne poate oferi acest produs minunat?

Author: Bogdan Stanescu
Actualizat: 31 ian 2021, 18:45

Ai consumat vreodata polen crud? Iti plac produsele oferite de albine? Atunci esti in locul potrivit. Daca iti palce sa consumi frecvent polen, miere, laptisor de matca si alte produse oferite de albine, cu siguranta stii ca acestea sunt benefice pentru organism. Insa, ar trebui sa te informezi mult mai bine despre fiecare produs al stupului pentru a stii exact ce beneficii, caracteristici si chiar ce contraindicatii exista, astfel incat sa ii oferi organismului tau elementul potrivit. Sa vedem astfel, ce este polenul si de ce si cum ar trebui sa il folosesti!

Polenul produs de albine se numara printre suplimentele naturale recomandate in special in timpul schimbarilor sezoniere si in momentele in care organismul tau cunoaste o oboseala psihofizica. In comparatie cu produsele din lumea albinelor precum mierea, propolisul si laptisorul de matca, polenul este probabil cel mai putin cunoscut si folosit. Este o pulbere fina, produsa de plante, pe care albinele o colecteaza din diferitele flori si apoi o folosesc in interiorul stupului pentru a produce laptisor de matca, adica hrana reginei, si hrana pentru larve.

Polenul este un produs natural bogat in vitamine, in special vitamina A, grupa de B-uri si C-uri, saruri minerale, inclusiv seleniu, aminoacizi, enzime si antioxidanti. Avand in vedere diferitele ingrediente active pe care le contine, polenul este considerat, din toate punctele de vedere, un remediu tonic, potrivit pentru toata lumea, capabil nu numai sa ofere vigoare si energie, ci si sa combata deficientele de vitamine si sa intareasca apararea sistemului imunitar. Pe de-o parte, ajuta organismul sa tina microbii si bacteriile la distanta. Este considerat un antibiotic natural, actionand astfel pentru bunastarea noastra pe mai multe fronturi.

Deosebit de util atunci pentru a imbunatati functiile intelectuale, polenul crud este de fapt un tonic si pentru minte. Are calitati antioxidante care ii permit sa contracareze imbatranirea la nivel celular. In plus, efectele benefice ale polenului crud sunt excelente in caz de acnee, eczeme etc. Si pentru colon poate fi folosit polenul datorita faptului ca restabileste echilibrul florei bacteriene intestinale. De asemenea, reactiveaza metabolismul organismului si poate fi un suport minunat pentru cei care urmeaza o dieta.

Printre vitaminele prezente in polen se numara acidul folic (B9) util pentru contracararea oricarei anemii.

Pe scurt, polenul este bogat in vitamine si minerale, contine cei 8 aminoacizi esentiali, contine enzime si antioxidanti, remediu restaurativ, tonic adaptogen, ajuta sistemul imunitar, ajuta la imbunatatirea functiilor intelectuale, ajuta intestinul, reactiveaza metabolismul, contracareaza anemia si este benefic pentru piele.

Beneficiile polenului pot fi exploatate in situatii cat se poate de diferite, un beneficiu fiind adus in reglarea tulburarilor intestinale pentru a regla functionalitatea colonului, adica in cazuri de constipatie, diaree, sindrom de colon iritabil, balonare. Este util si atunci cand este nevoie de stimularea poftei de mancare, util de exemplu in cazul anorexiei, intarzierii cresterii, convalescentei.

In majoritatea cazurilor, totusi, polenul este recomandat celor care sufera de oboseala, probabil din cauza deficientelor de vitamine sau a stresului puternic. Chiar si cei care trebuie sa fie in cea mai buna forma intelectuala, de exemplu studentii aflati in timpul examenelor sau cei care au o perioada de munca deosebit de intensa, care necesita o concentrare mai mare, claritate mentala si memorie, pot lua polen sau alte suplimente naturale oferite de stup, cu efect similar. Polenul crud este foarte apreciat si de sportivi, deoarece este un aliment care ofera energie maxima, creste puterea si rezistenta.

Astfel trebuie sa consumi polen in urmatoarele cazuri: oboseala, schimbari de anotimp, stres psihofizic, carente de vitamine, constipatie, diaree, meteorism, colon iritabil, slabiciune excesiva, intarzierea cresterii, convalescenta, anemie, eczeme, acnee, perioada intensa la locul de munca, la scoala sau la examene, cand faci sport.

Polenul de albine este usor de gasit si este disponibil in magazine precum minuneanaturii.ro. Este disponibil sub forma de granule care trebuie luate cu lingurita. 

Te sfatuim sa alegi polenul crud uscat, din magazinele acreditate, precum minuneanaturii.ro, pentru a evita contaminarea cu pesticide.

In general, se recomanda sa iei o lingurita (sau o lingura, in functie de caz), zilnic dimineata, pe stomacul gol pentru o perioada de 20 de zile - o luna, repetand ciclul de cateva ori pe an. Este adesea luat in timpul schimbarii anotimpurilor, cum am spus, cand corpul este epuizat si trece printr-o faza complicata din cauza schimbarii temperaturii si a luminii.

Polenul poate fi luat asa cum este el insusi, facandu-l sa se dizolve incet sub limba, sau cu putina apa sau cu o lingurita de miere.

Aminteste-ti ca este foarte important sa pastrezi polenul, pe intreaga perioada de administrare, intr-un borcan bine inchis, pastrat intr-un loc intunecat si departe de lumina, deoarece este un produs natural care este deosebit de sensibil la lumina si caldura.

Polenul are si unele contraindicatii. Cea mai importanta este, fara indoiala, aceea de a fi o substanta potential alergenica. Prin urmare, nu toata lumea il poate lua ca supliment. Efectele secundare care pot aparea in cazul unei reactii alergice la polen sunt arsurile si furnicaturile gatului si cavitatii bucale, umflarea limbii, conjunctivita, rinita si multe altele.

Alte contraindicatii posibile sunt acelea ale unui efect prea puternic asupra intestinului, care poate genera diaree sau alte tulburari. In acest caz, trebuie oprit imediat tratamentul. Nu este recomandat pentru utilizare in timpul sarcinii si pentru copiii foarte mici, cu exceptia cazului in care este recomandat de medicul pediatru.

Oricine a incercat polenul stie ca este un supliment natural deosebit de eficient. Intra pe minuneanaturii.ro pentru a alege produsul potrivit tie!

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.