Tarifele polițelor RCA ar fi trebuit să fie plafonate până la sfârșitul anului 2024, însă companiile au găsit diferite metode prin care să majoreze prețurile. Începând cu anul 2025, șoferii vor plăti mai mult comparativ cu perioada în care polițele RCA au fost plafonate, iar persoanele din București și Ilfov vor plăti cu 40% față de alte orașe.
Polițele RCA se vor scumpi începând cu 1 ianuarie 2025
Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară au decis că plafonarea tarifelor polițelor RCA trebuie să se oprească începând cu data de 1 ianuarie 2025. Plafonarea a fost considerată o soluție necesară de către Guvern, după ce mai multe companii de asigurări, cum ar fi EuroIns și CityInsurance, au dat faliment.
Citește și: Apar noi reguli legate de polița RCA: Ce riscă șoferii care nu dețin o asigurare auto
După falimentul anunțat de EuroIns și CityInsurance, tarifele polițelor de asigurare creșteau într-un ritm alarmant, motiv pentru care s-a decis plafonarea prețurilor. Deși prețurile polițelor RCA erau plafonate, acestea au crescut cu 17% în acest an, față de anul 2023 și sunt așteptate ca tarifele să se dubleze începând cu data de 1 ianuarie 2025, atunci când măsura plafonării prețurilor polițelor RCA o să înceteze.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente
Creșterea de 17% a polițelor RCA a fost posibilă pentru că Guvernul le-a oferit posibilitatea companiilor de asigurări de a își calcula prețurile în funcție de inflație.
Tarifele în București și Ilfov vor fi mai mari cu 40% față de alte orașe
Începând cu 1 ianuarie 2025, noile tarife ale polițelor RCA se vor majora semnificativ, iar potrivit noilor tarife de referință pentru RCA publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară în luna iulie, valorile se vor dubla după finalul anului 2024.
Șoferii din București și Ilfov vor fi cei mai afectați de această majorare a tarifelor polițelor RCA, fiind estimată o creștere cu 40% față de alte orașe.Această majorare în Capitală este posibilă datorită daunelor frecvente, ce sunt într-un număr extrem de ridicat raportat la alte orașe din țară, dar și la alte capitale europene. „Bucureștiul are un nivel foarte mare al frecvenței daunelor atât față de restul țării, dar și de alte capitale europene.
Acest tarif nu are rolul de a stabili prețul în piață. Este doar o informație care indică un trend, această evolutie de plus-minus 3% mai degrabă indică o stabilitate a prețurilor RCA, nu o creștere exponențială și nu o scădere spectaculoasă.
Vorbim de o stabilitate a tarifelor în piața RCA”, a declarat vicepreședintele ASF, potrivit cancan.ro.