În ultima perioadă, numărul accidentelor rutiere din România a crescut semnificativ. Așadar, pentru că mai multe persoane și-au pierdut viața, autoritățile au decis să introducă sancțiuni mai dure pentru șoferi. Iată care sunt principalele modificări.
Citeste si: Bucureștenii se întorc la restricții din acest weekend! Regula pe care toată lumea trebuie să o respecte
Sancțiuni dure pentru șoferi
Autorităţile din România au decis să pregătească pedepse mult mai dure pentru şoferii care nu respectă legea în trafic şi merg pe contrasens sau depăşesc pe linia continuă. Astfel, șoferii riscă să rămână fără permis de conducere mai mult de două luni, aşa cum prevede legea în prezent.
”Dacă este să ne referim la circulația pe contrasens, pe autostradă, în acest moment, este sancționată cu amendă între 870 și 305 lei și permisul de conducere se suspendă pe o perioadă de 60 de zile.
Persoanele care observă șoferii circulând pe contrasens să își asigure protecția, după care să apeleze numărul unic de urgență 112, pentru a ne deplasa la fața locului și pentru a lua măsurile legale care se impun și pentru a evita pericolul real la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic” , spune purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, comisarul-șef Georgian Drăgan, potrivit EVZ.
Citeste si: ACCIDENT AVIATIC în România: Un avion s-a PRĂBUȘIT lângă București! Sunt mai multe victime
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Totodată, şoferii care merg pe banda de urgenţă fără să aibă nevoie vor fi sancţionaţi mult mai dur.
„Pe legislația actuală, circulația pe banda de urgență a autovehiculelor se consideră contravenție și se sancționează cu amendă, iar propunerea este de modificare a acestei prevederi de introducere a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehiculele pe drumurile publice pentru 60 de zile”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne.
Mai mult, Poliția Română pregătește o serie de măsuri împotriva conducătorilor de vehicule care au un comportament agresiv în trafic.
”Când spun conduită agresivă, mă refer la acei participanți la trafic care folosesc excesiv claxonul, sistemele de avertizare luminoase, se mută de pe o bandă pe alta punând în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, și chiar am avut evenimente rutiere grave, anul acesta ”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI.
Potrivit Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române "evoluția accidentelor grave, înregistrate în primele 7 luni ale anilor 2019, 2020 și 2021 este următoarea:
2019 – 4.421 de accidente soldate cu decesul a 894 de persoane şi rănirea gravă a altor 4.200;
2020 – 3.637 de accidente soldate cu decesul a 812 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.344;
2021 – 2.586
de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.004."