Doar ca si acum, mai bine de 20 dintre unitatile spitalicesti inchise sunt tot in paragina, iar bolnavii fac zeci de kilometri ca sa primeasca ingrijirea de care au nevoie. Ministerul Sanatatii vrea sa repare greseala, dar vietile oamenilor morti in fata portilor ferecate si milioanele de euro aruncate pe Apa Sambetei nimeni nu le mai poate aduce inapoi.
Au fost o data ca niciodata 67 de spitale, pe care ministerul sanatatii a decis in 2011 sa le inchida.
Ca urmare, bolnavii s-au lovit de lacatele puse pe porti. Pana sa se dumireasca incotro sa mearga pentru ajutor, pentru unii a fost prea tarziu. Au murit cu zile in asteptarea salvarilor care ar fi trebui sa-i transporte zeci de kilometri, pana la cel mai apropiat spital.
Zilele s-au scurs, iar numarul victimelor a crescut, oamenii, satui de nepasarea autoritatilor, au iesit in strada. In zadar, insa.
Prin Hotararea de Guvern, care decidea inchiderea spitalelor, toate unitatile sanitare urmau sa fie transformate in camine pentru batrani sau centre medicale pentru persoanele sarmane. Realitate e insa departe de promisiunile facute atunci.
Mai exact, 12 spitale au fost intre timp redeschise, tot atatea au fost transformate in centre multifunctionale, iar altele, putine la numar, in aziluri.
Peste 20 de cladiri, insa, unele dotate cu aparatura de ultima generatie au si acum lacate la porti! Nimeni nu s-a ocupat de intretinerea lor. Din spitalul Caritas nu a mai ramas nimic, in afara de cateva ziduri care stau sa cada, saloanele au fost vandalizate, iar curtea e acum plina de gunoaie. Spitalul in care, acum 3 ani, sute de femei au devenit mame nu mai e decat o ruina.
Doar jumatate din cladire a fost transformata in azil. Cealalta parte e pazita de un barbat care-si petrece zilele intr-o baraca, departe de poarta ferecata. E paznic peste aminirea trista a fostei maternitati.
In 2011, maternitatea era golita. Incubatoarele cu bebelusi erau incarcate in ambulante, iar mamele erau scoase din saloane in carucioare. Spitalul, cu o istorie de sute de ani, isi inchidea portile.
Peste aparatura medicala s-a pus praful, nimeni nu stie daca mai functioneaza sau nu, saloanele sunt pustii.
Asa arata acum spitalul desfiintat in 2011. Un lucru ar fi totusi de amintit, cu numai cateva luni inainte de inchidere, spitalul a fost renovat. O suta de mii de euro au fost investiti in saloane, bucatarii si instalatiile sanitare.
Banii s-au dus pe apa sambetei la fel si sanatatea celor peste 5 mii de oameni care depindeau de medicii de aici. Acum fac naveta, chiar si 30 de kilometri pentru o injectie sau o pastila care sa le aline suferintele.
Cine nu are bani, sta acasa si-si asteapta sfarsitul. Nimeni nu s-a gandit la bolnavi, cand a fost inchis spitalul. Nimeni nu se gandeste nici acum.
In saloanele pline de igrasie zac medicamente aruncate la intamplare, iar aparatura medicala rugineste. Totul in asteptarea unei decizii de la Bucuresti.
Centrul de Sanatate din Ciacova avea o suta de paturi iar medicii specialisti efectuau interventii chirurgicale si nasteri. Acum mai sunt doar patru doctori are lucreaza pana la pranz si stau de garda pe timpul noptii. O umbra a fostului spital.
Si, inca o intrebare? Oare nu ar fi fost mai ieftin si mai usor sa nu inchida acele spitale, decat sa le redeschida acum, dupa ce peretii au mucegait iar aparatura medicala a ruginit?! Asta ca sa nu mai vorbim despre bietii oameni pe care aceasta masura i-a costa viata!
##VIDEO119527##
Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei