Polonia dezvăluie un referendum privind politica UE de imigranți

Author: Bogdan Frațilă

Partidul polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS) face din migrația din Orientul Mijlociu și Africa o parte esențială a campaniei!

Sursa: PixaBay

Partidul polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS) face din migrația din Orientul Mijlociu și Africa o parte esențială a campaniei!

Partidul polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS) face din migrația din Orientul Mijlociu și Africa o parte esențială a campaniei sale electorale înainte de votul parlamentar din octombrie.
Duminică, Polonia a prezentat o nouă întrebare pentru referendum referitoare la politica UE privind solicitanții de azil din Orientul Mijlociu și Africa.
Referendumul îi va întreba pe polonezi dacă sunt de acord să primească "mii de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa" în cadrul unui program de relocare al UE, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.


Referendumul este programat pentru 15 octombrie, în aceeași zi în care vor avea loc alegerile parlamentare.
Deși Polonia a primit peste un milion de refugiați ucraineni, țara central-europeană a fost mai puțin deschisă față de solicitanții de azil din țările cu majoritate musulmană. În ultimele luni, migranți din Orientul Mijlociu și Africa au încercat să treacă granița belarusă în Polonia, Varșovia acuzând Minskul că folosește oameni disperați ca armă politică.

 

Poate PiS să se folosească din nou de migrație pentru succes electoral?

Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare în Polonia, dorește să facă din migrație o problemă electorală majoră, în încercarea de a împiedica Platforma Civică, aflată în opoziție, să ajungă la putere. Platforma Civică (PO) este condusă de Donald Tusk, care a fost prim-ministru al Poloniei între 2007 și 2014 și, ulterior, președinte al Consiliului European.


PiS s-a folosit de sentimentul anti-imigrație pentru a obține o majoritate absolută în camera inferioară a parlamentului, sau Sejm, la alegerile din 2015. În acel an, peste un milion de persoane au venit în Europa în căutare de azil, multe dintre ele fugind de conflictele din locuri precum Siria, Irak și Afganistan.
În luna iunie, UE a ajuns la un consens cu privire la legile cheie privind azilul și migrația în cadrul blocului.
Acordul înseamnă că țările membre vor trebui fie să primească partea lor de solicitanți de azil, fie să plătească într-un fond comun al UE.
Polonia, împreună cu Ungaria, au respins propunerea UE privind solicitanții de azil.
PiS l-a legat frecvent pe Donald Tusk de politicile UE privind migrația și a afirmat că Tusk a făcut mai mult pentru Germania decât pentru Polonia. Sentimentele antigermane legate de cel de-al Doilea Război Mondial sunt încă păstrate de o parte a electoratului polonez.

Tusk a declarat anterior că propunerea de referendum privind migrația arată că PiS se teme pentru perspectivele sale electorale. Inflația, împreună cu nemulțumirea legată de legile stricte ale Poloniei privind avortul, ar putea determina alegătorii să susțină PO în acest ciclu electoral.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Alte referendumuri planificate

Există, de asemenea, alte câteva referendumuri programate pentru 15 octombrie, stabilite de PiS.
O altă întrebare de referendum este dacă polonezii susțin vânzarea firmelor de stat. Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că Germania vrea "să-l încorporeze pe Tusk în Polonia pentru a vinde proprietatea comună".
Vicepreședintele parlamentului Malgorzata Kidawa-Blonska a catalogat acest referendum drept "o mare înșelătorie a PiS". Ea a precizat că firma petrolieră de stat Lotos a fost vândută parțial de către guvern, iar compania controlată de statul saudit Saudi Aramco a cumpărat o parte din activele sale.
O altă întrebare de referendum programată pentru luna octombrie este dacă alegătorii susțin creșterea vârstei de pensionare. PiS a redus vârsta de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și la 60 de ani pentru femei.
În timpul mandatului său de premier, Tusk a susținut creșterea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați. În 2021, el a considerat ulterior că acea decizie a fost o greșeală.
Guvernul polonez este așteptat să dezvăluie luni un al patrulea subiect de referendum.

Citește și: Papa face un Apel urgent către Europa!

Citește și: Noi reguli UE: Stațiile de încărcare pentru mașinile electrice vor trebui amplasate la fiecare 60 de km

Citește și: Cum să începeți să faceti programare- Limbaje si Software