În urma ultimului refuz al Germaniei de a plăti despăgubiri de război Poloniei, oficialii polonezi solicită sprijinul SUA și al ONU. De asemenea, guvernul urmărește ca cererile sale să fie "clarificate" în fața germanilor.
"Răspunsul Germaniei este uimitor pentru noi, cei din Ministerul Afacerilor Externe, precum și pentru statul polonez. Guvernul german nu poate răspunde la o întrebare care nu a fost pusă niciodată. Nu au avut loc nici negocieri, nici discuții de conciliere".
"Nu acceptăm poziția Germaniei. O respingem ca fiind complet nejustificată și greșită. Vom continua să acționăm în interiorul Germaniei și pe scena internațională pentru a îndemna populația germană și comunitatea internațională să își schimbe poziția", a declarat Mularczyk.
Problema inchisa
Declarația care a generat o indignare atât de răspândită a fost scurtă și directă: "Conform informațiilor din partea Republicii Federale Germania, problema reparațiilor și a compensațiilor pentru pierderile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial este închisă, iar Germania nu are nicio intenție de a negocia această chestiune". Reacția guvernului polonez a fost promptă.
Un răspuns al Ministerului polonez de Externe a declarat: "Guvernul polonez își va continua eforturile pentru a rezolva problema datoriei acumulate ca urmare a agresiunii germane și a ocupației Poloniei între 1939 și 1945."
Este puțin probabil ca cineva afiliat la Dreapta Unită din Polonia, alianța politică care conduce țara din 2015, să fi crezut că decizia Germaniei va fi diferită. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a precizat deja foarte clar acest lucru pe 4 octombrie, după ce guvernul polonez a trimis cu o zi înainte o notă diplomatică în care își expunea cererile la Berlin.
"Germania își susține fără echivoc responsabilitatea istorică. Este datoria noastră eternă să ne amintim de suferințele pe care Germania le-a provocat în mod brutal milioanelor de polonezi", a declarat Baerbock într-o declarație în octombrie. "Durerea pe care a îndurat-o Polonia a fost deosebit de pronunțată în comparație cu alte locuri. Cu toate acestea, din punctul de vedere al guvernului german, problema reparațiilor este, după cum știți, închisă." Comentariile sale au fost adresate ministrului polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau.
Polonia cere 1,3 miliarde de euro
Ministrul adjunct de externe Arkadiusz Mularczyk este membru al Partidului Lege și Justiție (PiS) din Polonia, care rămâne cel mai mare partid din țară. Mularczyk a făcut din cererile de reparații o prioritate în urmă cu câțiva ani. Din 2017, el conduce o comisie parlamentară pentru a estima pierderile suferite de țară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
La 1 septembrie 2022, la cea de-a 73-a aniversare a invaziei Germaniei în Polonia, Mularczyk a publicat raportul final al comisiei, care susținea că țara are dreptul la 6,2 miliarde de zloți (aproximativ 1,32 miliarde de euro sau 1,39 miliarde de dolari).Mularczyk a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe anul trecut. El a descris răspunsul Germaniei ca fiind "lipsit de respect față de statul polonez și față de polonezi", chiar în această marți (2 ianuarie 2023). "Germania nu urmărește o politică prietenoasă față de Polonia", a declarat el pentru Agenția Poloneză de Presă (PAP). "Ei vor să creeze o sferă de influență aici și să trateze Polonia ca pe un stat vasal".
În 1970, fostul cancelar vest-german Willy Brandt a prezentat scuze emoționante în fața monumentului Eroilor Evrei din Varșovia, Polonia. Celebrul "Warshauer Kniefall" a fost interpretat ca o recunoaștere de către Germania a vinovăției sale pentru invadarea Poloniei. Mai târziu, Brandt avea să primească Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuția sa la normalizarea legăturilor dintre Est și Vest în timpul Războiului Rece.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Polonia dorește sprijin din partea SUA și a ONU
Pentru a spori presiunea asupra Berlinului, Varșovia s-a adresat secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, iar secretarul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a fost invitată la Varșovia. Mularczyk a anunțat recent o călătorie în SUA, unde speră să găsească aliați în Congres.
Un sondaj realizat de Institutul Ipsos la începutul lunii ianuarie 2023 a arătat că 75% din populația germană se opune cererilor Poloniei. Aceste rezultate nu l-au împiedicat pe Mularczyk să anunțe o campanie de informare în Germania. "Sperăm că, în timp, îi vom putea convinge pe germani că această chestiune trebuie abordată", a declarat Mularczyk. El se bazează în special pe generațiile tinere din Germania.
Această ultimă respingere a deschis ușile pentru Polonia în vederea intensificării disensiunilor cu vecinul său. Criticarea Germaniei pare să fie unul dintre principalele obiective ale dreptei poloneze în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă. Cel mai mare partid de opoziție din Polonia, Platforma Civică (PO), condus de fostul prim-ministru polonez Donald Tusk, care a fost președinte al Consiliului European până în 2019, este condamnat pe scară largă ca fiind marioneta Berlinului.
Citește și: Ce este recesiunea globală și care sunt cauzele care duc la un astfel de fenomen
Citește și: Casa Albă neaga recesiune, anuntand ca SUA e departe de asa ceva!
Citește și: Criza din Zona Euro se adâncește și indică o recesiune de iarnă!