Pomenirea morților în Postul Crăciunului 2022. Când se fac sărindare, pomeni și parastase în Postul Nașterii Domnului

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 09 aug 2023, 07:00

Pomeni și sărindare Post Crăciun 2022

Sursa: ziarullumina.ro

Când se fac pomeni și parastase în Postul Crăciunului 2022, dar și când se dau pomelnice și sărindare în Postul Nașterii Domnului 2022. Ce spune Biserica despre pomenirea morților, după Lăsata Secului.

Pomenirea morților în Postul Crăciunului 2022. Care sunt zilele în care se fac pomeni și parastase în Postul Nașterii Domnului, dar și când se dau pomelnice și sărindare pentru pomenirea sufletelor celor adormiți.

Conform Bisericii Ortodoxe, din cele 40 de zile ale Postului Nașterii Domnului, doar câteva zile sunt dedicate pomenilor și parastaselor.

Citește și: Ce se mănâncă în Postul Crăciunului 2022. Cu ce poți înlocui carnea pentru cea mai gustoasă ciorbă de perișoare de post

Când se fac pomeni și parastase în Postul Crăciunului 2022

Când se fac pomeni Post Crăciun 2022
[Sursa: wikipedia]

Postul Nașterii Domnului cunoscut și sub numele de Postul Crăciunului  a fost rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioși spre cuviincioasa întâmpinare și serbare a marelui praznic al nașterii cu trup a Mântuitorului Iisus Hristos.

Postul Crăciunului aduce aminte creștinilor de patriarhii și drepții din Vechiul Testament, care au petrecut timp îndelungat în post și rugăciune, în așteptarea și cu nădejdea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Postul Nașterii Domnului începe în 15 noiembrie și se încheie în ajunul praznicului, pe 24 decembrie.

Potrivit Bisericii, zilele când se fac pomeni și parastase în Postul Crăciunului 2022 sunt următoarele: 

- 21 noiembrie, atunci când se sărbătorește și Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 

- 4 decembrie 

- 5 decembrie

- 6 decembrie 

- 9 decembrie 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

- 18 decembrie 

- 23 decembrie 

- 24 decembrie 

Toate acestea reprezintă datele la care se fac pomeni și parastase în Postul Crăciunului 2022 sau Postul Nașterii Domnului. 

Citește și: Ce se întâmplă pe 14 noiembrie 2022, de Lăsata Secului. De ce e o zi importantă înainte de Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri

Când se dau sărindare în Postul Nașterii Domnului 2022 

Creștinii ortodocși aduc sărindare la biserică la începutul posturilor mari, mai ales la începutul Postului Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului 2022. În toate sâmbetele acestui post mare, Biserica face pomenire specială pentru cei adormiţi săvârşind slujba Liturghiei şi a Parastasului.

Doar în mănăstiri, Sfânta Liturghie are loc zilnic și se poate da un pomelnic sărindar în orice perioadă a anului. 

Ce este sărindarul

Sărindarul este o rânduială mai specială care are o durată mai lungă, preotul citind numele de pe pomelnic timp de 40 zile sau la 40 de Liturghii. „Sărindar” înseamnă patruzeci în limba greacă, iar în limba slavonă îl întâlnim sub numele de soroc.

Sărindarele sunt însoţite de prinoase (grâu, vin, zahăr, mirodenii şi altele) necesare în primul rând pregătirii colivelor, dar şi lumânări, untdelemn, tămâie. Dezlegarea sărindarelor se face în Sâmbăta Floriilor.

Creştinii care aduc un sărindar la biserică trebuie să se roage mai mult în toată această perioadă şi să participe la slujbe, în sâmbetele special rânduite pentru pomenirea morţilor, şi mai ales în ziua dezlegării sărindarelor, când pregătesc colivă şi alte daruri spre a fi împărţite ca milostenie, potrivit bisericaserbanvoda.ro. 

Tot sărindar este și atunci când se merge la biserică sau direct la mormânt și se pomenește sufletul celui adormit aducând colivă, cu un colac sau covrig mai mare (numit căpeţel), puţin vin şi lumânare. Preotul face parastasul pe scurt (trisaghion) şi stropeşte mormântul cu vin. În Muntenia și Dobrogea poartă numele de capete sau căpețele, iar în Moldova și Bucovina se numește panahidă, potrivit shtiu.ro