Post negru: În ce zi din Săptămâna Patimilor nu trebuie să mănânci nimic?

Autor: Bianca Vidoi

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare reprezintă o perioadă de curățare spirituală

Sursa: PixaBay

Post negru. Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare reprezintă o perioadă de curățare spirituală, fizică și emoțională pentru Învierea Domnului.

Post negru. În această săptămână, credincioșii își amintesc de toate evenimentele ce au dus la răstignirea Domnului Iisus Hristos, iar în una din aceste zile, credincioșii nu trebuie să mănânce nimic.

Citește și: Marțea Mare 2023: Ce este bine să faci în această zi? Tradiții din Săptămâna Patimilor

În ce zi din Săptămâna Patimilor nu trebuie să mănânci nimic?

Săptămâna Patimilor reprezintă o perioadă de curățare a sufletului și a corpului, în care este recomandată rugăciunea și postitul pentru a ne pregăti pentru Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Fiecare zi din Săptămâna Mare are o însemnătate aparte, în fiecare ținându-se slujbe speciale, numite Denii. 

Fiecare zi are diferite tradiții și obiceiuri pe care gospodarii le respectă, însă în ziua de vineri, aceștia trebuie să țină post negru, mai exact să nu mănânce nimic toată ziua.

Este singura zi din Săptămâna Patimilor în care credincioșii nu trebuie să mănânce, aste deoarece se crede că în Vinerea Seacă, Mântuitorul Iisus Hristos a fost supus unor suferințe neimaginate, spre muntele Golgota, acolo unde a fost răstignit. Dacă nu putem să ținem post negru, atunci este important să nu consumăm oțet sau urzici, fiind două alimente ce au fost folosite la chinuirea Mântuitorului.

Astfel, ziua de vineri este considerată diferită față de celelalte, iar în această zi, nu se săvârșește nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii.

Ceremonia ce are loc în această sfântă zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii, ce are ca semnificație coborârea de pe Cruce a lui Hristos si pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.
Există câteva tradiții pe care credincioșii le fac în această zi, precum afumarea casei cu tămâie, înconjurând-o de trei ori pentru ca toate lighioanele să stea departe de casă.
În Vinerea Mare gospodinele nu au voie să coacă cozonaci pentru a nu arde mâinile Maicii Domnului, să nu coasă pentru a nu orbi, să nu spele sau țese pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. 

Citește și: La ce oră încep Deniile din Săptămâna Mare 2023?

Rugăciune pentru Vinerea Mare

Ziua de vineri are o însemnătate foarte mare pentru credincioși, reprezentând momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce.

Credincioșii ce țin post negru în această zi sfântă vor avea parte doar de bucurii, iar aceasta este cea mai puternică rugăciune pentru iertarea păcatelor și te scapă de necazuri. 

" Doamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţă, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tălharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa; Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Şi fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă.

De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin."

Citește și: Săptămâna Mare 2023: Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi în parte. Ce trebuiue să faci în fiecare zi din Săptămâna Paștelui?

Surse: libertatea.ro, spynews.ro