În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Iată pe ce dată începe acesta și când este dezlegare la pește, dar și rugăciunea pe care este bine să o citești pentru sănătate.
Când începe Postul Sf. Marii 2023?
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august și este o sărbătoare mare trecută în Calendarul Ortodox cu cruce roșie.
În tradiția creștină este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Citește și: Adormirea Maicii Domnului 2023: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Maria Mare? Tradiții pentru români
Pe lângă restricțiile alimentare, credincioșii nu au voie să facă anumite lucruri în acest interval de două săptămâni.
Ce nu este bine să faci în Postul Sf. Marii?
În acest post nu se fac nunți, pentru că este considerat un post dur și nu este bine să consumăm alimente de tip animal.
De asemenea nu este bine să nu păcătuim cu vorba și cu fapta și să nu ne lăsăm tentați de ispitele care apar în calea noastră.
Oamenii nu trebuie să se certe cu nimeni și mai ales, să nu poarte dușmănie.
De asemenea, se spune că nu este bine să dăm de pomană mâncare care conține ouă, carne sau lactate. Indicat ar fi să stăm departe de laude și nu trebuie să cerem niciun fel de recompensă pentru faptele milostive.
Pe parcursul celor două săptămâni, credincioșii se roagă constant și apelează de regulă la Acatistul şi Paraclisul Maicii Domnului care are o putere vindecătoare.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Există rânduiala ca împreună cu slujba Vecerniei să se săvârșească în această perioadă a postului Adormirii Maicii Domnului și cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.
Când este dezlegare la pește?
În ziua sărbătorii Schimbării la Faţă, la 6 august, în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, la pește şi la vin.
Totuși, pentru cei bolnavi, Sfântul Ioan Gură de Aur spune că: „Dacă slăbiciunea voastră trupească nu vă îngăduie să treceți ziua fără să mâncați, nici un ins înțelept nu v-ar putea ține de rău. Stăpânul nostru e blând şi cu omenie, nu ne cere de nimic peste puterile noastre”.
Pe data de 15 august se cinstește și ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
În această zi nu este bine să te duci la câmp, să speli, să coși, dar este bine să împarți merinde celor săraci, pentru sufletele celor decedați.
Ce rugăciune este bine să citești în acest Post?
„După Sfânta Adormire a Ta şi după minunata primire cerească care Ţi S-a făcut, ai primit un loc în Sfânta Împărăție, un Sobor minunat al Tău, un loc pe Pământ unde se Preaslăvește Numele Tău, precum şi darul de a-i vindeca pe cei care cu dragoste la Tine se roagă neîncetat:
Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Binecuvântarea Domnului Savaot a fost mare peste Tine, Maică Preacurată, dându-Ţi-se daruri multe şi foarte mari. Puterea, Iubirea şi Mila Ta s-au văzut de-a lungul veacurilor, iar noi Te rugăm Măicuță aşa:
Vindecă-ne Maică, Împărăteasă a Cerului şi a Pământului! Vindecă-ne Maică Ocrotitoare şi Apărătoare a creștinilor! Vindecă-ne Maică Preamilostivă şi Grabnic Ajutătoare! Vindecă-ne Maică a Ajutorului Dumnezeiesc, nădejdea noastră!
Vindecă-ne Maică Preacurată şi de Dumnezeu Binecuvântată! Vindecă-ne Maică Născătoare de Dumnezeu, Fecioară Preacurată! Vindecă-ne Maică Preasfântă, Mult iubitoare şi în credinţă întăritoare! Vindecă-ne Maică Prealuminată, Preaputernică şi de rău Izbăvitoare!
Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Toţi cei care Te iubesc şi cu evlavie Ţi se roagă fierbinte spre a fi vindecați, primesc al Tău ajutor, Preacurată şi mulțumindu-Ţi pentru ajutor Îi cântă Lui Dumnezeu: Aleluia! Aleluia! Aleluia!”.
Sursă: wowbiz.ro