Poșta Română a făcut anunțul legat de pensiile românilor: Când intră banii în luna iunie, ținând cont de minivacanța de Ziua Copilului și Rusalii?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 mai 2023, 14:10

Când intră banii în luna iunie, ținând cont de minivacanța de Ziua Copilului și Rusalii?

Sursa: pixabay.com

În luna iunie românii au parte de o minivacanță de 5 zile, lucru care ar putea să dea peste cap livrarea pensiilor de către Poșta Română.

Minivacanța de 1 iunie și Rusalii dă bătăi de cap pensionarilor, care își fac probleme în ceea ce privește încasarea pensiilor. Poșta Română a anunțat că va avea program special în această perioadă. Când le vor fi livrate pensiile românilor?

Cum vor fi afectate plățile pensiilor în minivacanța de 1 iunie și Rusalii?

Potrivit Poștei Române, în perioada minivacanței, care va avea loc în perioada 1 iunie și Rusalii, postașii vor avea un program special, așa încât banii să ajungă la pensionari.

Citește și: Anunț important pentru români! Cât costă să cumperi o lună de vechime în muncă. Se poate plăti în rate

Deși bugetarii vor beneficia de o nouă minivacanță în intervalul 1 – 5 iunie, după ce guvernanții au stabilit ca vineri, 2 iunie, să fie zi liberă nelucrătoare, poștașii vor lucra pe 2 iunie.

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a declarat că: „Noi avem convenție încheiată între CNPP si Compania Națională Poșta Română în care sunt stipulați foarte clar termenii atât de plată, cât și

de distribuire a pensiilor. Este o problemă la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie privind acele zile libere.

Am vorbit personal cu șeful companiei Poșta Română. Ei vor lucra pe 2 iunie, vineri. Am primit asigurări că vor începe sa distribuie pensiile pe 2 iunie pentru acei beneficiari care au ales ca plata prin mandat poștal, urmând ca după data de 6 să intrăm în program normal”.

Primii bani ar urma să fie virați în luna mai

Daniel Baciu a informat că până pe 15 iunie vor fi achitate toate pensiile.

„Noi, primele tranșe de bani le vom vira încă de la sfârșitul lunii mai să aibă cash să livreze pensiile începând cu data de 2 iunie, vineri.

Până pe data de 15 trebuie achitate toate pensiile pentru cei care au optat pentru plata pensiei prin mandat poștal”, a declarat acesta.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În minivacanța din iunie Băncile vor fi închise

Rămâne de văzut cum vor primi pensia și pensionarii care așteaptă banii pe card, pentru că și băncile vor avea zile libere.

Ministrul muncii Marius Budăi a transmis că exclude vehement scenariul prin care țara noastră ar putea rămâne fără bani de pensii.

Acesta a insistat asupra faptului  că vor exista mereu bani de pensii. Mai mult, Budăi a spus că nu se pune problema tăierii de venituri, că e vorba de pensii sau salarii.

Citește și: Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a putea accesa programul Casa Verde Fotovoltaice?

Ministrul muncii a ținut să precizeze că: „Exclus aşa ceva, nu vreau să circule aşa ceva, nu cred că părinţii şi bunicii noştri merită ca o asemenea informație să nu fie exclusă din start.

Nu este nicio problemă cu plata pensiilor şi nu va fi niciodată o problemă cu plata pensiilor”.

Cine are dreptul să ceară recalcularea pensiei?

Recalcularea pensiei poate fi cerută doare de către o anumită categorie de pensionari și anume: cei care au realizat stagiu de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă și cei care au continuat să lucreze după împlinirea vârstei de retragere și apoi au ieșit la pensie.

Pentru ca pensiile să poată fi recalculate, se iau în considerare veniturile și stagiile de cotizare, precum și perioadele asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege, împreună cu alte documente care pot modifica drepturile de pensie ce nu au fost valorificate la stabilirea pensiei inițiale.

Sursă: capital.ro