„Poștărița mi-a cerut să îi dau decizia înapoi”: Motivul pentru care unii poștași au luat ÎNAPOI deciziile de recalculare a pensiilor

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 03 sep 2024, 14:59

De ce unii poștași din România au ales să retragă deciziile de recalculare a pensiilor?

Sursa: pexels.com

De ce unii poștași din România au ales să retragă deciziile de recalculare a pensiilor?

În ultimele săptămâni, procesul de recalculare a pensiilor a generat confuzie și îngrijorare în rândul pensionarilor, în special din județul Alba, unde mii de decizii au fost retrase din cauza erorilor. Ministerul Muncii, la cererea premierului Marcel Ciolacu, a intervenit pentru a calma situația și a clarifica problemele apărute. Care a fost motivul pentru care unii poștași din România au luat înapoi deciziile de recalculare a pensiilor?

Unii poștașii din România au ales să retragă decizii de recalculare a pensiilor

Potrivit digi24.ro, în ultimele zile, mai mulți pensionari din România au întâmpinat dificultăți legate de deciziile de recalculare a pensiilor. În județul Alba, aproximativ 5.000 de astfel de decizii au fost retrase de către poștași, la cererea Casei de Pensii. Această situație a stârnit îngrijorare printre pensionari, în condițiile în care recalcularea pensiilor era așteptată să aducă majorări semnificative.

Toate problemele au fost semnalate în mai multe județe din țară, dar județul Alba s-a evidențiat prin numărul mare de decizii oprite de la distribuire.

Directorul general al Poștei Române, Valentin Ștefan, a explicat că acest lucru s-a întâmplat din cauza unor erori apărute în deciziile de recalculare, iar oprirea distribuției a fost cerută de Casa Județeană de Pensii pentru a preveni confuziile și nemulțumirile.

Deciziile greșite și intervenția poștașilor

Conform lui Valentin Ștefan, în Alba au fost emise circa 5.000 de decizii de recalculare care au fost retrase de la pensionari sau oprite de la distribuire, din cauza suspiciunilor că acestea conțineau greșeli.

„Este o excepție, nu este regula. Genul acesta de procedură, prin care clientul ne solicită să nu distribuim anumite trimiteri, este normală și noi am anticipat acest lucru. Am permis în ordonanță acest proces”, a declarat Ștefan.

El a subliniat că, în majoritatea județelor, numărul deciziilor oprite de la distribuție este semnificativ mai mic, variind între câteva zeci și cel mult câteva sute.

Totuși, cazurile din Alba au ieșit în evidență și au generat o atenție publică sporită.

În ceea ce privește retragerea deciziilor deja distribuite, directorul Poștei Române a explicat că doi poștași din județul Alba au acționat din proprie inițiativă, încercând să îi ajute pe pensionari. Aceștia au luat înapoi deciziile greșite de la pensionari, pentru a le returna la Casa de Pensii și a evita astfel ca oamenii să facă un drum în plus.

Este o excepție și este în totalitate vina noastră. Cei doi poștași care au făcut acest lucru pur și simplu au dat dovadă de civism, au vrut să sprijine acei beneficiari încât să nu mai facă drumul până la Casa de Pensii și să ducă ei acea decizie. A fost o greșeală din partea noastră, am vorbit cu colegii în întreaga țară să nu mai facă acest lucru”, a explicat Ștefan.
El a adăugat că acest incident nu ar trebui generalizat și că problema a fost clarificată intern.

Citește și: Ce riscă pensionarii care au trecut de 2.000 de lei! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul mult așteptat

Scrisoarea de liniștire a pensionarilor

Pentru a reduce îngrijorările în rândul pensionarilor, premierul Marcel Ciolacu a cerut Ministerului Muncii să redacteze o scrisoare oficială care să fie distribuită odată cu deciziile de recalculare. Scopul acestei scrisori este de a oferi claritate și de a asigura pensionarii că nu vor primi sume mai mici decât cele la care sunt îndreptățiți, chiar dacă decizia de recalculare poate indica, temporar, altceva.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Scrisoarea va explica pensionarilor că, în cazul în care există erori în deciziile de recalculare, acestea vor fi corectate în cel mai scurt timp, iar sumele de bani corespunzătoare vor fi plătite retroactiv. De asemenea, documentul subliniază că recalcularea pensiilor este un proces amplu, care implică un volum mare de muncă și că erorile sunt inevitabile, dar vor fi corectate.

În județul Alba, retragerea deciziilor a provocat neliniște în rândul pensionarilor, care au așteptat cu nerăbdare aceste recalculări, sperând la creșteri semnificative ale pensiilor. Unii pensionari au relatat situații concrete în care poștașii le-au luat înapoi deciziile. „ Am primit decizia săptămâna trecută, dar după un timp a venit poștărița de aici de la noi și mi-a cerut să îi dau decizia înapoi. Nu a specificat nimic, a zis doar că nu știu ce greșeli ar fi la socoteli. Avea un tabel lung cu numele celor la care trebuia să le ia deciziile înapoi. Pensia mea era mai mare cu 700-800 de lei, de la 2.000 și ceva am ajuns la 3.000 și ceva. Am lucrat peste 35 de ani, poate mai mult, am vechime multă. M-am bucurat câteva zile și a luat-o înapoi”, a povestit un pensionar din județul Alba.

Aceste situații au generat confuzie și frustrare, mai ales în contextul în care mulți pensionari au sperat la majorări consistente ale pensiilor lor. Retragerea deciziilor a creat un sentiment de nesiguranță cu privire la procesul de recalculare, iar unii vârstnici au început să pună la îndoială corectitudinea acestui proces.

Valentin Ștefan a subliniat că Poșta Română este doar distribuitorul acestor decizii și că orice problemă legată de calculul pensiilor trebuie soluționată de Casele Județene de Pensii. El a reiterat că, deși au fost întâlnite probleme în județul Alba și alte câteva regiuni, acestea sunt cazuri izolate și nu reprezintă o situație de amploare la nivel național.

Pe de altă parte, Casa Națională de Pensii Publice a explicat că recalcularea pensiilor este un proces complex, care implică evaluarea unui număr mare de dosare, iar unele erori sunt inevitabile. Instituția a dat asigurări că toate erorile vor fi corectate și că niciun pensionar nu va primi mai puțini bani decât i se cuvine.

Citește și: Când intră pensiile recalculate pe card în luna septembrie? S-a anunțat data la care vor începe să fie virate noile sume

Astfel, situația deciziilor de recalculare a pensiilor rămâne una sensibilă, mai ales în județul Alba, unde un număr mare de decizii a fost retras. Deși erorile sunt considerate excepții și nu un fenomen la nivel național, acestea au generat confuzie și nemulțumiri în rândul pensionarilor. Scrisoarea de liniștire cerută de premierul Marcel Ciolacu este un pas important în clarificarea situației și oferirea de asigurări pensionarilor că drepturile lor vor fi respectate, iar eventualele probleme vor fi soluționate.

 

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.