Ca în fiecare an, Postul Crăciunului a început la jumătatea lunii noiembrie și durează 40 de zile. Acesta este al doilea post, ca importanță, după cel al Paștelui.
Ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului
Anul acesta, pe 14 noiembrie a fost Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Timp de 40 de zile, până pe 24 decembrie, inclusiv, creștinii traversează una dintre cele mai importante perioade ale anului.
Cei care doresc să respecte cu sfințenie Postul Crăciunului trebuie să știe ce nu au voie să facă în această perioadă.
1. În primul rând, nu se mănâncă de dulce. Asta înseamnă că lactatele, ouăle și carnea, dar și toate produsele care conțin carne sau care sunt deviate din carne trebuie evitate. Excepție face peștele, care se poate consuma în zilele în care este dezlegare la pește.
2. Este păcat să vă certați cu cineva în Postul Crăciunului. Încercați, pe cât posibil, să evitați orice fel de discuții aprinse, în special cu părinții, copiii sau soțul/soția. Nu înjurați și în niciun caz nu loviți pe cineva. Aceste reguli trebuie să fie valabile pe întreaga durată a anului. Violența nu va aduce niciodată ceva bun.
3. În Postul Crăciunului nu se fac nunți sau botezuri.
Fiind o perioadă de post și rugăciune, nu se cade să petrecem cu muzică și cu dans. Lăsați astfel de evenimente pentru perioada de după Crăciun. Ideal ar să evitați orice fel de petreceri, chiar și cele care se fac de ziua cuiva, indiferent că vorbim despre ziua de naștere sau despre ziua de nume.4. Nu beți alcool și nu fumați. În aceste zile, vinul este interzis credincioșilor care țin post.
Excepție fac zilele în care este dezlegare la vin.5. Nu mințiți în Postul Crăciunului, nu furați și nu râvniți la un bun pe care îl deține altcineva. Acestea sunt, de fapt, reguli care trebuie respectate întotdeauna de credincioși, dar în post încercați să vă străduiți mai mult. Și sufletul are nevoie de vindecare și de liniște.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Postul Crăciunului, perioada perfectă de curățare a sufletului
Dacă nu ați ținut niciodată post, acum este momentul perfect să începeți. Postul Crăciunului este mult mai ușor, din punct de vedere al restricțiilor, față de Postul Paștelui.
Astfel, în fiecare sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie, puteți mânca pește și orice produse derivate din acest aliment. Mai mult, de fiecare dată când în calendar este trecut un sfânt cu o importanță mai mare, adică atunci când este cruce roșie, aveți, de asemenea, dezlegare la pește.
În afară de zilele de week-end, când se mănâncă pește, în această perioadă sunt și următoarele sărbatori mari: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, Sfântul Apostol Andrei, pe 30 noiembrie, dar și Sfântul Ierarh Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie.
De asemenea, va fi dezlegare la pește și pe 3 decembrie, când este Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, dar și pe 7 decembrie, când în calendar este Sfânta Muceniță Filofteia.
Postul o să vă ajute organismul să mai elimine din toxine, dar aveți grijă să nu exagerați cu pâinea, covrigii sau biscuiții. Țineți cont că tot ce conține carbohidrați își va pune amprenta asupra siluetei.
Bineînțeles că Postul Crăciunului nu este doar despre restricțiile alimentare. Este momentul perfect să reflectați asupra deciziilor pe care le-ați luat până acum și să încercați să deveniți un om mai bun.
Începeți cu gesturi mici, care pot părea lipsite de importanță, dar gândiți-vă că tot ce faceți cu inima deschisă vă ajută să vă simțiți mai bine. Iertați-i pe cei care v-au greșit și în acest fel tot dumneavoastră vă veți simți mai ușurat și cu sufletul împăcat.
Este perioada ideală pentru daruri. Și nu ne referim la cadouri scumpe, ci pur și simplu la micile detalii, care pot face diferența. Donați haine, alimente și jucării copiilor abandonați, mai ales că o să vină și Moș Nicolae.
Faceți aceleași gesturi și pentru bătrânii care nu mai au pe nimeni alături. Există mai multe organizații care se ocupă de astfel de acte de caritate, așa că nu ezitați să luați legătura cu reprezentanții acestora. Nu uitați că dar din dar se face rai, iar persoanele care duc o viață plină de lipsuri au cea mai mare nevoie de ajutorul nostru.