Postul Crăciunului 2021. 10 lucruri pe care nu trebuie să le faci până pe 24 decembrie. Este mare păcat

Author: Amalia Georgescu

Postul Crăciunului 2021, tradiții și superstiții

Sursa: PixaBay

Postul Crăciunului a început în 2021 pe data de 15 noiembrie și se va încheia pe 24 decembrie. Iată ce nu au voie credincioșii să facă în perioada de post.

Postul Crăciunului 2021 sau Postul Nașterii Domnului este unul dintre posturile stricte de peste an și care are rolul de a-i pregăti pe credincioși pentru una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, mai exact Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Fiind o perioadă de post, de pe 15 noiembrie și până pe 24 decembrie inclusiv, credincioșilor le sunt interzise anumite lucruri. 

Ce este interzis în Postul Crăciunului 2021? 10 lucruri pe care credincioșii nu au voie să le facă până pe 24 decembrie

În Postul Crăciunului se respectă o serie de tradiții, multe dintre ele fiind transmise din generație în generație. Astfel, în Postul Crăciunului există mai multe interdicții pentru credincioși, iar pentru a avea parte de sănătate, belșug și noroc, aceștia ar trebui să țină cont de ele.

Până pe 24 decembrie, atunci când se încheie Postul Crăciunului 2021, credincioșilor le sunt interzise 10 lucruri: 

1.

În primul rând, în Postul Crăciunului sunt interzise toate alimentele considerate ca fiind „de dulce”. În această categorie se încadrează alimentele de origine animală, cum ar fi laptele, ouăle, carnea sau untul. Doar peștele este permis în Postul Crăciunului 2021, însă doar în zilele în care este dezlegrare la pește.

2. În Postul Crăciunului, credincioșilor le este interzis să spună vorbe urâte sau să gândească rău despre cei din jurul lor. Este o perioadă în care toți oamenii ar trebui să fie mai buni și mai milostivi.

3. Tot în Postul Crăciunului 2021 sunt interzise relațiile intime. Perioada de post înseamnă atât înfrânarea poftelor alimentare, cât și abținerea de la poftele trupești.

4. De pe 15 noiembrie și până pe 24 decembrie 2021, credincioșii nu au voie să consume alcool. Doar în anumite zile din Postul Crăciunului este permis acest lucru, mai exact atunci când este dezlegare la ulei și vin.

5. În perioada de post sunt interzise petrecerile, nunțile și botezurile. Având în vedere că în timpul postului oamenii ar trebui să își întoarcă fața către Dumnezeu, toate distracțiile sunt interzise.

Nu sunt permise nunțile în Postul Crăciunului 
[Sursa: PixaBay]

6. În timpul postului, credincioșii nu au voie să spună cuvinte urâte, să înjure sau să îi batjocoreasca pe cei din jur.

7. Nu doar cuvintele urâte sunt interzise în Postul Crăciunului, ci și faptele care pot ajunge să îi rănească pe ceilalți. Oamenii ar trebui să dea dovadă de bunătate și să nu le facă rău cunoscuților.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

8. Credincioșii trebuie să fie sinceri în Postul Crăciunului și să nu îi mintă pe ceilalți. Acesta este unul dintre cele mai mari păcate și este cu atât mai grav dacă este comis în perioada de post.

9. În Postul Crăciunului nu este bine ca oamenii să fie invidioși pe cei din jur sau să râvnească la binele altora.

10. Pe data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, credincioșii ar trebui să țină post ceva mai aspru pentru iertarea păcatelor, chiar post negru. Astfel, chiar dacă este Ajunul Crăciunului, în continuare sunt interzise alimentele de dulce, acestea putând fi consumate doar începând cu 25 decembrie.

Se spune că rugăciunile spuse în Postul Crăciunului pot face minuni pentru credincioși 
[Sursa: PixaBay]

Citeste si: A început postul Crăciunului 2021. Tradiții legate de această importantă perioadă din an!

Rugăciunea care se rostește în Postul Crăciunului 2021

În perioadele de post de peste an, credincioșii se apropie mai mult de divinitate și își găsesc timp pentru rugăciune. Se spune că în Postul Crăciunului este bine să se rostească această rugăciune. Credincioșii o pot spune ori de câte ori au ocazia pentru a avea parte de liniște sufletească și armonie. 

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai tocmit, prin Legea Ta cea Veche și cea Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și

biruința asupra păcatului,- că împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase-Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Citeste si: 3 rețete delicioase pe care să le încerci în Postul Crăciunului 2021