Potrivit tradiției ortodoxe, creștinii au intrat în postul Nașterii Domnului începând cu data de 15 noiembrie 2022.
Rețetă de post. Ce trebuie să faci în Postul Crăciunului 2022
Postul Nașterii Domnului are loc în fiecare an, cu 40 de zile înainte de sărbătoarea Crăciunului. Postul Nașterii Domnului este considerat unul dintre cele mai ușoare posturi de peste an, fiindcă în multe din zilele postului se dă dezlegare la pește.
În Postul Crăciunului se poate consuma alimente care să nu conțină origini animale, adică, carne, brânză, lapte sau ouă.
Postul Crăciunului este considerat ca fiind primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil.
Biserica Ortodoxă a rânduit ca în perioada cuprinsă între 21 noiembrie, odată cu Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, și până pe data de 20 decembrie, sâmbăta și duminica, creștinii vor avea dezlegare la pește.
Totodată, puteți avea gustări pe bază de fructe: mere, caise, prune, nectarine, banane, citrice, piersici sau pepene, smochine, curmale și alte fructe confiate.
Puteți consuma o mulțime de fructe și legume din care puteți face găti preparate și deserturi delicioase. Cele mai populare alimente de post sunt: lintea, fasolea, orezul, mazărea, varza, cartofii, ciupercile și soia.
Postul Nașterii Domnului începe la data de 15 noiembrie 2022 și se încheie pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Cea mai aspră zi de postire este data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, iar dezlegarea la alimentele cu conținut de origine animală se va face începând cu ziua de 25 decembrie.
În toată această perioadă, creștinii se vor abține de la mai multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce. Conform tradiției este bine ca aceștia să se ducă la biserică și să se împace cu persoanele certate.
Cea mai bună rețetă de humus pentru Postul Crăciunului 2022
Humusul este un preparat oriental, dar foarte îndrăgit de români, mai ales în zilele de post. În mod normal, acesta se face din piure de năut, pastă de susan, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion.
Ingrediente Humus:
- - 500 g năut
- - Sucul a două lămâi
- - 100 ml ulei
- - 2 linguri de pastă de susan
- - 4 căței de usturoi
- - 1 crenguță pătrunjel
Mod de preparare:
Se pune năutul la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte. A doua zi se scurge și se pune la fiert, iar când boabele s-au înmuiat, se scurg și se mixează. După care se adaugă pasta de susan. Se adaugă sucul de la lămâie în timp ce se mixează, iar apoi se adaugă usturoiul. Se scoate pasta într-un bol sau o farfurie, i se fac câteva șanțuri la suprafață si se pune puțin ulei de măsline, simplu sau aromatizat. La final se aduce la masa cu pătrunjel, lămâie sau chifteluțe de falafel.
Humusul trebuie consumat cu prudență, deoarece 100 de grame conține 420 de calorii. Cu toate acestea, năutul este o sursă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajută la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din năut și sosul tahini și conține: Fier, Vitamina B6, Mangan, Cupru, Acid folic, Aminoacizi.
Sursa: retete.unica.ro