Postul Crăciunului 2022 începe pe 15 noiembrie. Ce sărbători cu cruce roșie pică în post și care este cea mai aspră zi de post

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 15 aug 2023, 00:25

Sărbători cu cruce roșie în Postul Crăciunului 2022

Sursa: pexels

Postul Crăciunului 2022 începe pe data de 15 noiembrie. Cât durează Postul Nașterii Domnului și ce sărbători importante, cu cruce roșie, pică în perioada de post?

În 2022, creștinii ortodocși intră în Postul Crăciunului pe data de 15 noiembrie, acesta fiind unul dintre cele mai importante posturi de peste an. Iată care sunt sărbătorile cu cruce roșie din perioada de post, dar și ce trebuie să știe credincioșii. 

Postul Crăciunului 2022. Câte sărbători cu cruce roșie sunt în Postul Nașterii Domnului? 

Postul Crăciunului 2022 mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos, iar în fiecare an, perioada de post începe pe data de 15 noiembrie.

În 2022, postul începe într-o zi de marți. Conform rânduielilor bisericești, Postul Crăciunului este ceva mai permisiv comparativ cu Postul Paștelui, având în vedere că sunt mai multe zile în care credincioșii au dezlegare la pește. 

În Postul Crăciunului 2022 sunt trei sărbători mari, cu cruce roșie și pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Două dintre ele pică în luna noiembrie, iar ultima sărbătoare cu cruce roșie din Postul Crăciunului pică în decembrie. 

Prima sărbătoare cu cruce roșie din Postul Crăciunului 2022 este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, prăznuită pe 21 noiembrie, cea de-a doua sărbătoare este dedicată Sfântului Andrei și pică pe 30 noiembrie, iar ultima sărbătoare pică pe 6 decembrie, atunci când este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost adusă la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana.

Acesta este locul unde Fecioara Maria a stat timp de 12 ani. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută și sub denumirea de Sărbătoarea Luminii. 

Pe 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, cel care este considerat ocrotitorul României. El a fost fratele Sfântului Petru, cei doi fiind primii ucenici ai lui Iisus Hristos. Sfântul Apostol Andrei a predicat în Scytia și în Asia Mică.

Marele Sfânt a murit după ce a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.

Sfântul Ierarh Nicolae este sărbătorit în calendarul creștin ortodox pe data de 6 decembrie. Despre marele sfânt se spune că este ocrotitorul tuturor celor care sunt acuzați pe nedrept, al copiilor mici, dar și al fetelor nemăritate și al mireselor. Sfântul Ierarh Nicolae a dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu și l-a slujit până în ultimul moment al vieții sale, acesta fiind devotat credinței creștine.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cele trei sărbători cu cruce roșie din Postul Crăciunului 2022, creștinii ortodocși au dezlegare la pește, ulei și vin.

Acest lucru înseamnă că pot consuma preparate care să conțină aceste ingrediente, însă restul alimentelor de origine animală, considerate „de dulce”, rămân interzise. 

Citește și: De Sfântul Andrei 2022 îți poți afla ursitul. Ce ritualuri trebuie să parcurgă fetele și femeile pentru a-și afla alesul

Citește și: Astăzi începe Postul Crăciunului 2022. Ce trebuie să facă creștinii în cele 40 de zile ale Postului Nașterii Domnului

Cât durează Postul Crăciunului 2022 și care este cea mai aspră zi din post?

La fel ca în fiecare an, Postul Crăciunului 2022 durează 40 de zile. Perioada de post începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. Postul Nașterii Domnului amintește de perioada de post pe care a ținut-o Moise de pe Muntele Sinai, în așteptarea cuvintelor lui Dumnezeu care urmau să fie scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.  

Postul Crăciunului nu este chiar atât de restrictiv, însă cei care îl țin trebuie să știe că cea mai aspră zi din post este 24 decembrie. Conform tradiției, în Ajunul Crăciunului se ține post aspru până la ora 15:00, iar apoi se mănâncă grâu fiert amestecat cu fructe și miere. Astfel, din alimentele de dulce, pregătite pentru masa de Crăciun, credincioșii pot gusta doar pe 25 decembrie, după Sfânta Liturghie de Crăciun.

„Ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât celelalte zile. Se ajunează până la ceasul al IX-lea (ora 15.00), când se obișnuiește să se mănânce, în unele părți, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel şi al celor trei tineri din Babilon. În unele zone se ajunează până la răsăritul luceafărului de seară, care ne amintește de steaua ce a vestit magilor nașterea Mântuitorului. Această ajunare amintește, de asemenea, de postul ținut odinioară de catehumeni care, în seara acestei zile, primeau botezul creștin şi apoi prima împărtășire la liturghia săvârșită atunci în acest scop”, a spus părintele Ramon Eugen Ilie din Călărași, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Pomenirea morților în Postul Crăciunului 2022. Când se fac sărindare, pomeni și parastase în Postul Nașterii Domnului