Postul Crăciunului 2022. Istoria și semnificația Postului Nașterii Domnului. Ce ai voie sau nu să mânânci și ce este cu totul interzis să faci în această perioadă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 aug 2023, 04:30

Când se sărbătorește Postul Crăciunului 

Sursa: PixaBay

Postul Crăciunului de anul acesta va începe la data de 15 noiembrie. Iată ce au voie creștinii să mănânce, împreună cu ce este interzis în această perioadă sfântă.

Postul Crăciunului 2022 are o durată de 40 de zile în care credincioșii nu vor putea să mănânce tot ce le poftește inima, însă cu toate acestea, există mai multe zile în care aceștia au dezlegare la pește.

Citeste si: Moșii de toamnă 2022. De ce e importantă pomenirea morților. Tradițiile și obiceiurile pe care le fac românii în prima sâmbătă din noiembrie

Semnificația Postului Crăciunului 2022

Biserica a rânduit acest Post al Crăciunului pentru a pregăti credincioșii pentru sărbătorirea marei zile în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost născut. Acest post le reamintește creștinilor de momentele în care patriarhii și drepții din Vechiul Testament au stat în post și rugăciune timp îndelungat, în așteptarea nașterii lui Mesia.

La Sinodul de la Constantinopol din anul 1166, sub președenția lui patriarhului Luca Hrisoveghi, s-a decis care este perioada în care va avea loc Postul Crăciunului.

Această decizie a venit deoarece credincioșii nu țineau postul în același timp sau pe aceeași perioadă, unii îl țineau o săptămână, în timp ce alții îl țineau 6 săptămâni.

Pentru creștini, Postul Crăciunul este o pregătire a sufletului și trupului pentru nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. În această perioadă, 15 noiembrie-24 decembrie, în care se ține Postul Crăciunului, creștinii vor spune rugăciuni, se vor spovedi și se vor pregăti pentru marea sărbătoare ce va avea loc la sfârșitul postului.

Citeste si: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Andrei 2022. Ce se pune sub perna pe care dormi în noaptea Sf Andrei

Ce ai voie sau nu să mănânci

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În perioada Postului Crăciunului, creștinii vor trebui să se abțină de la consumarea alimentelor de origine animală. În timpul celor 40 de zile de post, creștinii nu mai pot consuma carne, ouă, lapte, ulei, brânză, dar nici preparate care să conțină aceste ingrediente interzise.

În această perioadă este recomandat ca oamenii să consume cât mai multe legume și fructe proaspete, dacă este posibil, bogate în vitamine.

Pentru a nu simți lipsa proteinelor din produsele de origine animală, oamenii sunt încurajați să consume cereale, nuci, semințe și sucuri proaspete din fructe.

Cu toate acestea, 14 zile dintre cele 40 de post sunt cu dezlegare la pește, vin și ulei. Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2022 sunt:

  • luni, 21 noiembrie,
  • sâmbătă, 26 noiembrie,
  • duminică, 27 noiembrie,
  • miercuri, 30 noiembrie,
  • sâmbătă, 3 decembrie,
  • duminică, 4 decembrie,
  • luni, 5 decembrie,
  • marți, 6 decembrie,
  • sâmbătă, 10 decembrie,
  • duminică, 11 decembrie,
  • luni, 12 decembrie,
  • marți, 13 decembrie,
  • sâmbătă, 17 decembrie,
  • duminică, 18 decembrie. 

Citeste si: Calendar creștin ortodox noiembrie 2022. Ce sărbători importante sunt și când începe Postul Crăciunului 2022

Ce este cu totul interzis să faci în această perioadă

Începând cu data de 15 noiembrie 2022 și până la data de 24 decembrie 2022, în timpul Postului Crăciunului, creștinii nu au voie să facă o variație de lucruri.

În această perioadă, nu se fac nunți, botezuri și cumetrii, nu se cântă și nu se dansează, nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea, nu se bea alcool și nu se fumează.

Nu se poate consuma pește în alte zile decât în cele în care este dezlegare la pește, iar nu în ultimul rând, este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Citeste si: Crăciun 2022. Câte zile libere vor avea românii de Crăciun

Sursa: condoleante.ro