Postul Crăciunului 2023: Cum se ține corect. Regulile de aur pe care creștinii trebuie să le respecte

Author: Cristina Mocanu

Postul Crăciunului, cunoscut și sub numele de Postul Nașterii Domnului, începe pe data de 15 noiembrie 2023.

Sursa: pexels.com

Postul Crăciunului, cunoscut și sub numele de Postul Nașterii Domnului, începe pe data de 15 noiembrie 2023.

Înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului creștinii ortodocși țin, timp de 40 de zile, postul Crăciunului. Fiecare post din an are anumite reguli, pe care creștinii trebuie să le țină cu strictețe. Iată cum se ține corect postul Crăciunului și care sunt principalele reguli.

Ce simbolizează Postul Crăciunului pentru creștini?

Cunoscut și sub denumirea de Postul Nașterii Domnului, Postul Crăciunului reprezintă o perioadă importantă din Calendarul Creștin Ortodox. Mai exact, această perioadă îi ajută și îi pregătește pe creștini pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, marcând un timp de așteptare și introspecție.

Postul Crăciunului 2023 are o semnificație spirituală profundă și este însoțit de tradiții și obiceiuri specifice.

Durata sa este de 40 de zile și amintește de numeroase evenimente istorice din istoria Vechiului Testament, îndemnându-ne să ne concentrăm asupra credinței și să ne pregătim sufletele pentru venirea lui Mesia.

De asemenea, este bine de știut că cele 40 de zile reprezintă perioada de post de 40 de zile a Mântuitorului Hristos în pustie, imediat după Botezul său în Iordan, dar ne amintește și de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai înainte

de primirea Tablelor Legii.

Pe ce dată este Lăsatul Secului?

Lăsatul Secului este pe data de 14 noiembrie, iar postul Crăciunului începe pe data de 15 noiembrie. Această perioadă de 40 de zile este un timp de nevoință și pregătire spirituală, marcând intrarea în sezonul sărbătorilor de iarnă.

Citește și: Cât vor costa luminițele de Crăciun din Capitală în 2023. Zonele care vor fi decorate anul acesta

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ce presupune Postul Crăciunului

Postul Crăciunului presupune o restricție alimentară specifică, care implică renunțarea la unele categorii de alimente. Aceste restricții variază în funcție de zi și de tradiția locală. În general, creștinii ortodocși renunță la carne, ouă și lapte în această perioadă. Cu alte cuvinte, evită "mâncarea de dulce", așa cum o numesc bunicii.

Iată cum arată dezlegările și restricțiile alimentare în Postul Crăciunului:

 

  • - Lunea, Miercurea și Vinerea se consumă bucate fără ulei și fără vin.
  • - Marțea și Joia se dezleagă la untdelemn și vin.
  • - Sâmbetele și duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin și peste.
  • - Dacă în zilele de Luni, Miercuri și Vineri se sărbătorește un sfânt important, marcat în calendar cu o cruce neagră, se consumă untdelemn și se bea vin. Dacă este hramul bisericii sau o sărbătoare semnificativă în calendar, atunci se dezleagă și la peste. Marțea și joia, se consumă peste, untdelemn și vin, dacă în aceste zile este sărbătoare importantă sau hramul unei biserici. Acest regim alimentar specific încurajează credincioșii să se concentreze pe latura spirituală a postului.

 

Postul Crăciunului și lupta împotriva patimilor

Creștinii ortodocși sunt învățați să vadă postul ca pe o ocazie de a lupta împotriva patimilor, instinctelor și pornirilor păcătoase ale trupului și sufletului. Postul autentic nu înseamnă doar abstinența de la alimente și băuturi, ci și o reflecție asupra propriei vieți spirituale.

Astfel, în timpul Postului Crăciunului, credincioșii sunt încurajați să renunțe la plăcerile trupești, la băutură și să își plătească datoriile.

În sate, postul este adesea marcat de abstinența de la deschiderea radioului sau a televizorului și de evitarea petrecerilor. Postul se încheie în noaptea de Crăciun, după Litanie.

Colindele și ultima zi a postului

De la 15 noiembrie, data la care începe postul Crăciunului, în satele românești, tradiția colindelor devine o parte importantă a pregătirilor pentru sărbătoare. După fiecare liturghie sau vecernie, oamenii încep să cânte colinde, aducând bucurie și spiritualitate în această perioadă specială.

Ultima zi a postului Crăciunului este 24 decembrie, cunoscută drept Ajunul Crăciunului. În această zi, postul devine mai aspru, cu o abținere totală până la ora 15, când se obișnuiește să se mănânce. În unele regiuni, se consumă grâu fiert amestecat cu fructe și miere, în amintirea postului lui Daniel și a celor trei tineri din Babilon. În alte părți, nu se consumă nimic până la apariția luceafărului de seară, care amintește de steaua care a vestit Nașterea Domnului. Acest regim alimentar amintește și de postul ținut odinioară de cei care primeau botezul creștin în seara Crăciunului și primirea primului Sacrament.

Citește și: Pe ce dată începe Postul Crăciunului 2023? Tradiții și obiceiuri care au loc în această perioadă

Postul Crăciunului este astfel o perioadă de pregătire spirituală și de reînnoire a credinței, în care credincioșii ortodocși se concentrează pe purificarea sufletului și a trupului în așteptarea sărbătorii Nașterii Domnului. Este o perioadă în care credința, rugăciunea și reflecția ocupă un loc central în viața fiecărui credincios.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.