Postul Crăciunului 2024 are o durată de 40 de zile, iar comparativ cu postul Paștelui, acesta este considerat mai blând cu creștinii. Pe parcursul celor 40 de zile din Postul Crăciunului există mai multe zile cu dezlegare la pește. Iată care este data la care are loc Lăsata Secului, dar și care sunt zilele în care creștinii sunt încurajați să dea de pomană.
Când are loc Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024?
Postul Crăciunului începe la data de 14 noiembrie 2024 și se încheie pe 24 decembrie 2024. Data de 14 noiembrie 2024 este ultima în care creștinii pot consuma alimente considerate „de dulce”, mai exact alimente sau preparate care să conțină ingrediente de origine animală, precum lapte, ouă, brânză, carne, unt sau alte lactate.
Fiind ultima zi în care credincioșii pot mânca „de dulce”, se obișnuiește ca această ultimă masă înainte de Postul Crăciunului 2024 să fie una în familie, cu multă mâncare şi băutură. Această perioadă de 40 de zile îi va ajuta pe credincioși să se concentreze asupra spiritualității și să se pregătească pentru Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoare ce este celebrată la data de 25 decembrie 2024.
Ce nu avem voie să facem în Postul Crăciunului 2024?
Pe parcursul celor 40 de zile, credincioșii trebuie să țină post, însă aceasta nu este singura regulă pe care creștinii o respectă începând cu data de 14 noiembrie 2024. Pentru a aprofunda această perioadă a Postului Crăciunului 2024 trebuie nu doar să ne abținem din a mânca alimente „de dulce”, ci și să ne curățăm sufletul și să ne rugăm cât mai mult.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente
Citește și: Când începe postul Crăciunului în 2024. Data la care pică, de fapt, Crăciunul în acest an
Limbajul neadecvat este și acesta interzis pe parcursul Postului Crăciunului 2024. Pe parcursul celor 40 de zile nu trebuie să organizăm nunți, botezuri și cumetrii, deoarece nu este indicat să cântăm și să dansăm. Nu trebuie să bem alcool sau să fumăm și nici să existe împreunări între o femeie și un bărbat. Este interzis să consumăm pește în Postul Crăciunului dacă nu este dezlegare la pește, iar acestea sunt zilele în care se poate consuma acest aliment:
- joi, 21 noiembrie
- sâmbătă, 23 noiembrie
- duminică, 24 noiembrie
- luni, 25 noiembrie
- sâmbătă, 30 noiembrie
- duminică, 1 decembrie
- marți, 3 decembrie
- joi, 5 decembrie
- vinerii, 6 decembrie
- sâmbătă, 7 decembrie
- duminică, 8 decembrie
- joi, 12 decembrie
- sâmbătă, 14 decembrie
- duminică, 15 decembrie
Zilele din Postul Crăciunului 2024 în care creștinii sunt încurajați să dea de pomană
Pe parcursul celor 40 de zile ale Postului Crăciunului există mai multe ocazii în care creștinii sunt încurajați să dea de pomană pentru sufletele celor adormiți, dar și pentru persoanele ce încă sunt în viață. Datul de pomană în Postul Crăciunului îi ajută pe oameni să fie feriți de anumite boli, potrivit condoleante.ro. În perioada 14 noiembrie 2024- 24 decembrie 2024, pachetele date de pomană trebuie să conțină alimente și preparate de post, ținând cont că este celebrat Postul Crăciunului.
Zilele din Postul Crăciunului 2024 în care creștinii sunt încurajați să dea de pomană:
- 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Ovidenia)
- 4 decembrie: Sf. Varvara
- 5 decembrie: Sf. Sava
- 6 decembrie: Sf. Nicolae
- 9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare
- 18 decembrie: Sf. Modest
- 23 decembrie: Preajunul Crăciunului
- 24 decembrie: Ajunul Crăciunului