Dietă 2023: cum puteți să slăbiți cu ajutorul postului intermitent și care sunt beneficiile acestuia

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 30 oct 2023, 01:35

Ca și stil alimentar, postul intermitent există de secole, dar a devenit popular după 2012.

Sursa: https://www.pexels.com/

Cum puteți să scădeți în greutate cu ajutorul postului intermitent?

Care sunt beneficiile postului intermitent și cum puteți să scădeți în greutate cu ajutorul acestuia?

Ce reprezintă postul intermitent

Postul intermitent reprezintă abținerea de la mâncare, pe o durată scurtă de timp sau mai lungă, în funcție de rezistența organismului.

Acesta poate fi mai ușor de respectat în comparație cu alte posturi intermitente.

Postul intermitent sau fastingul este unul dintre cele mai noi trenduri în materie de nutriție.

Numeroase studii au demonstrat o serie de beneficii potențiale pentru sănătate ale acestui model alimentar. 

Citește și: Cum putem să mâncăm paste fără să ne îngrășăm. Carmen Brumă ne împărtășește secretul

Ca și stil alimentar, postul intermitent există de secole, dar a devenit popular după 2012, împachetat în ideea unei diete numite „5:2” sau două zile de post la fiecare cinci zile de alimentație normală, de preferat echilibrată și diversificată.

 

Postul intermitent nu înseamnă reducerea totală a alimentației, ci reducerea semnificativă a caloriilor pentru perioade scurte de timp, iar senzația de foame poate fi mai ușor de gestionat după câteva zile.

Postul pare să fie unul dintre cele mai abordabile metode pentru eliminarea alimentelor bogate în calorii goale, a celor rafinate și a zahărului, care produc o adevărată dependență, ca urmare a gustului bun și a satisfacției pe care o produce consumul acestora.

Ce beneficii are postul intermitent

Pe timpuri, dar și în prezent, postul era practicat din convingeri religioase sau din necesitate (în trecut, oamenii nu aveau mâncare disponibilă în continuu, depinzând de ceea ce vânau sau culegeau, existând intervale în care nu aveau alimente) dovedește că organismul uman este adaptat pentru a putea funcționa normal, cu pauze mai lungi între mese, uneori, chiar și de câteva zile, metabolismul uman având mecanisme ce permit gestionarea unor astfel de situații, fără efecte secundare.

Acest gen de post nu este o dietă în sine, ci un stil de viață.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Potrivit unui studiu publicat în revista medicală americană Cell Metabolism arată că postul intermitent poate reduce factorii de risc pentru boli precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare și cancerul. Unele cercetări separate, menționate de Harvard Health Publishing, au demonstrat ca postul intermitent, la care au fost supuși șoarecii de laborator cu o greutate peste cea normală și cu boli metabolice, a dus la pierderea în greutate și la reglarea tensiunii arteriale, a colesterolului și a glicemiei.

În plus, șoarecii cărora li s-a impus o astfel de dietă au trăit cu circa 20% mai mult, fără a prezenta afecțiuni cronice.

Citește și: De ce este bun laptele praf pentru bebeluși. 9 motive pentru care acesta merită consumat

S-a constatat că postul intermitent este eficient ca metodă pentru scăderea în greutate, contribuind la ameliorarea unor dezechilibre metabolice. Cercetările au mai arătat că postul intermitent poate avea efecte benefice și în cazul pacienților cu diabet sau afecțiuni cardiovasculare, reducând nivelurile colesterolului, diminuând procesele inflamatorii și susținând regenerarea celulelor.

Tipuri de posturi intermitente

Postul intermitent poate fi de: 12 ore, 14-16 ore, de două zile sau 24 de ore.

Majoritatea persoanelor aleg postul intermitent de 14-16 ore. Această variantă lasă o fereastră de opt ore pentru a putea mânca și este metoda 16:8 sau dieta Leangains. Femeilor le este recomandată o pauză de 14 ore între mese, iar bărbaților, de 16.

Care sunt dezavantajele postului intermitent

Principalul dezavantaj este gestionarea senzației de foame, dar mai apar și următoarele dezavantaje precum: dureri de cap, oboseală și somnolență, deshidratare, o stare psihică inconfortabilă, respirația urât mirositoare.

Masa de seară se termină la ora 20:00, iar următoarea este a doua zi, la ora 10.00 (pentru femei), respectiv 12.00 (pentru bărbați).

Postul de 24 de ore presupune o pauză de alimentație de 24 de ore, pe parcursul unei săptămâni.

Sursă: capital.ro