Postul Pastelui in 2020. Iata CAND incepe cel mai lung si cel mai aspru post din an!

Author: D.I.
Actualizat: 22 feb 2020, 17:18

Conform calendarului crestin-ortodox, in 2020, Postul Pastelui, denumit si Postul Mare, incepe pe 2 martie si ia sfarsit pe 18 aprilie.

Acesta dureaza 40 de zile si este cel mai aspru, dar si cel mai lung, dintre posturile de peste an. Postul Pastelui aduce aminte de postul celor 40 de zile tinute de Isus Hristos inaintea inceperii activitatii sale mesianice.

Postul Sfintelor Pasti are menirea de a-I pregati sufleteste si trupeste pe credinciosii care urmau sa primeasca botezul in noaptea Invierii.

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă ca postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Citeste si: Rugăciune făcătoare de minuni. De câte ori să o rostești pe zi

Citeste si: Calendar crestin-ortodox, 22 februarie: Mosii de iarna. Ce e bine sa dam de pomana maine pentru sufletele celor adormiti!

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

"Conform traditiei stabilite cu timpul in Biserica, in cursul Postului Mare se posteste astfel: in primele doua zile (luni si marti din saptamana prima) se recomanda, pentru cei ce pot sa tina, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare pana spre seara, cand se poate manca putina paine si bea apa; la fel in primele trei zile (luni, marti si miercuri) si ultimele doua zile (vinerea si sambata) din Saptamana Patimilor.

Miercuri se ajuneaza pana seara (odinioara pana dupa savarsirea Liturghiei Darurilor mai inainte sfintite), cand se mananca paine si legume fierte fara untdelemn. In tot restul postului, in primele cinci zile din saptamana (luni-vineri inclusiv) se mananca uscat o singura data pe zi (seara), iar sambata si duminica de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn si putin vin”, a spus Parintele Prof. Dr. Ene Braniste, potrivit crestinortdox.ro.