Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2022: Când începe și când se termină. Ce trebuie să faci în această perioadă

Autor: Andrei Ionescu

Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sursa: crestinortodox.ro

Ne apropiem cu pași repezi de Postul Sfinților Apostoli Petru şi Pavel. Iată cât durează postul și ce trebuie să faci în această perioadă.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe luni, 20 iunie, după Duminica Tuturor Sfinților, și durează opt zile, până la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care pică anul acesta miercuri, 29 iunie 2022.

Este un post simplu de ținut fiindcă durează cel mai puțin și mai are și numeroase zile de dezlegare la pește.

Este dezlegare la pește în trei dintre cele opt zile ale postului: vineri, 24 iunie, sâmbătă, 25 iunie şi duminică, 26 iunie.

În această perioadă trebuie să ții neapărat postul, mai ales că este unul ușor, care durează puțin și este simplu de ținut.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 15 iunie 2022. Ce mare sfânt este prăznuit miercuri în toate bisericile

Ce este sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel  este o sărbătoare liturgică în cinstea martirilor de la Roma, Apostolii Sfântul Petru și Sfântul Pavel, care sunt sărbătoriți pe 29 iunie.

Sărbătoarea este de origine veche, data fiind selectată ca aniversare, fie când au murit sau atunci când au fost mutate moaștele lor, notează Wikipedia.

Sfântul Apostol Petru a fost unul dintre Apostolii cei mai apropiați ai Mântuitorului Iisus Hristos. Se numea Simon, era de neam iudeu, din hotarele Galileei cea din Palestina, dintr-o cetate mică și neslăvită, care se numea Betsaida, notează doxologia.ro.  

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Iisus a ajuns să îl certe pe Sfântul Apostol Petru pentru că Îi purta prea mult de grijă Mântuitorului.

"Iisus a început să le arate ucenicilor Săi că trebuie ca El să meargă la Ierusalim şi să sufere multe din partea bătrânilor şi a marilor preoţi şi a cărturarilor şi să fie ucis şi înviat a treia zi. Înflăcărat de iubire arzătoare pentru Domnul, Sfântul Apostol Petru nu dorea ca ceva rău să I se întâmple lui Iisus. Aşadar, atunci când Iisus şi-a proorocit propriile suferinţe, „Petru L-a luat deoparte de Iisus şi a început să-L mustre, zicând: «Fie-Ţi milă de Tine să nu Ţi se întâmple Ţie aceasta».

Iar El, întorcându-se, a zis lui Petru: «Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală Îmi eşti; că nu cugeţi cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor»” (Matei 16,22-23).

Sfântul Ioan Gură de Aur ne tâlcuieşte: „Într-adevăr, era dorinţa vrăjmaşului ca Hristos să nu pătimească. Din acest motiv, l-a certat Hristos cu atâta severitate, de vreme ce ştia că atât Petru, cât şi ceilalţi se temeau în special de aceasta şi nu ar fi acceptat-o cu uşurinţă”.

Acum, Petru L-a contrazis pe Domnul şi I-a vorbit din neştiinţă. Deşi acele cuvinte ale apostolului nu au fost plăcute Domnului Iisus, Care a venit pe pământ să răscumpere neamul omenesc prin Patimile Sale, cu toate acestea, ele au fost inspirate de o dragoste fierbinte faţă de Domnul. În ele se poate citi şi nevinovăţia ucenicului. Auzind cuvintele pline de reproş ale Domnului: „Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală îmi eşti”, ucenicul nu a fost mişcat spre mânie sau iritare. Petru nu L-a părăsit pe Hristos Mântuitorul, ci acceptând reproşul cu iubire, L-a urmat pe Domnul cu o şi mai mare grijă", se arată în Sinaxarul mare al Bisericii Ortodoxe.

Sf. Apostol Petru a fost ucis prin răstignire, ca Mântuitorul, pe care L-a slujit, în anul 67 d.Hr. A fost ucis, la fel ca Sfântul Apostol Pavel, din ordinul împăratului Nero. 

Sfântul Apostol Pavel a fost omorât prin tăierea capului. Ambii au sfârșit ca martiri, într-o perioadă a persecuțiilor asupra creștinilor.

Citeste si: Sânzienele 2022. Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an. Zi importantă în calendarul creștin ortodox