Cum pot ajunge criptomonedele la zero. Avertismentul creatorului Ethereum, Vitalik Buterin, privind viitorul monedelor virtuale

Author: Cristina Mocanu

Criptomoneda este o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată.

Sursa: https://www.pexels.com/

Creatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a avertizat lumea cu privire la monedele virtuale.

Potrivit economist.com, aproape toate monedele virtuale se află în creștere în ultimele zile, dar ce s-ar întâmpla daca oamenii nu ar mai folosi criptomonedele?

Ce se sunt criptomondele și cum funcționează

Criptomoneda este o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată. După cum spune și numele, aceasta indică faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia și este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și a preveni dubla cheltuială. De cele mai multe ori se face o greșeală, iar oamenii o confundă cu o monedă electronică.

La baza criptomonedelor se află blockchain-uri, precum Bitcoin și Ethereum, care înregistrează tranzacțiile verificate de computere, proces stimulat de emiterea a unor noi token-uri. 

Acestea validează linii de cod, ceea ce a făcut posibil ca oamenii să emită propriile token-uri sau să creeze aplicații. 

Cele mai multe afaceri au fost construite pe vârful acestei lumi, inclusiv burse, fonduri de investiții și platforme de creditare.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu FTX? Ce trebuie să știți despre apocalipsa crypto!

Pentru a putea elimina definitiv criptomonedele, ar fi necesară „uciderea” straturilor blockchain subiacente. Astfel, fie ar putea să cedeze primele strate, „scoțând scaunul de sub cele de mai sus” ori industria s-ar putea descoase de sus în jos, strat cu strat ca o eșarfă tricotată. Este destul de greu, iar valoarea actuală mare a bitcoinului și a etherumului o face și mai dificilă. Pentru a putea ataca un blockchain și a-l închide, este nevoie de un control de 51% asupra puterii de calcul sau a valorii token-urilor vizate pentru a verifica tranzacțiile.  Cu cât jetoanele sunt mai valoroase, cu atât este nevoie de mai multă energie pentru a ataca un lanț proof-of-work. Evenimentele desfășurate în 2022 au dezvăluit cât de predispuse sunt criptomonedele la acest gen de atac.

Implozia care a creat acest haos este cea a Terra-Luna, un sistem de monede stabile descentralizat, în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari la apogeu, astfel acesta a dus la prăbușirea criptomonedei și la dispariția a 200 de miliarde de dolari. Acest lucru a dus la dispariția mai multor platforme de creditare și a unui fond speculativ.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Care este relația dintre Alin Oprea și copiii săi în acest moment? „Ei demonstrează în orice poziție cât de apropiați și cât de susținători sunt pentru mama lor.”

Creatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a avertizat lumea cu privire la monedele virtuale.
[Sursa: https://www.pexels.com/]

Citește și: FTX trage Bitcoin la minimul ultimului an, dar multe altcoins nu o fac

Valoarea totală a pieței criptomonedelor este în acest moment de 820 de miliarde de dolari. Se află cu 70% sub vârful de acum un an, dar încă ridicată în comparație cu cea mai mare parte a istoricului criptomonedelor.

Deși tot mai puțini oameni folosesc cripto, ca urmare a colapsului FTX, este foarte greu de imaginat că numărul va fi suficient de mic pentru a duce valoarea criptomonedelor la zero.

Vitalik Buterin a postat un mesaj de avertizare pe contul său de Twitter

Momentan cel puțin, piața criptomonedelor arată bine, fiind în creștere, dar creatorul blockchain-ului Ethereum, Vitalik Buterin a postat un mesaj de avertizare pe contul său de Twitter sâmbătă, în care încearcă să atragă atenția asupra riscurilor pe care îl poate reprezenta o investiție în criptomonede, mai ales dacă investitorul nu își poate permite să piardă banii investiți.

Totodată, creierul din spatele Ethereum dă un sfat spunând că dacă încercăm să ne dăm seama unde să ne depozităm economiile, activele tradiționale sunt o variantă mai bună decât criptomonedele.

 

 

Taguri: