Măștile chirurgicale sunt la mare căutare în această perioadă, lucru care a făcut ca stocurile să se epuizeze rapid. Astfel, acestea se găsesc din ce în ce mai greu, lucru care i-a determinat pe oameni să apeleze la soluții alternative.
Citeste si: Poarta masca! Raspandirea Covid-19 este posibila si prin vorbire sau respiratie
Purtarea măștilor chirurgicale este recomandată de anumiți specialiști, mai ales în locurile publice, în timp ce alții consideră că acestea nu înlătură riscul de a dezvolta infecția cu noul coronavirus.
Pot fi refolosite măștile chirugicale? Uite cum le poți dezinfecta
Deși nu există informații clare care să demonstreze eficiența măștilor chirurgicale, oamenii sunt sfătuiți să le poarte atunci când ies din casă și cum stocurile sunt limitate, s-a pus întrebarea dacă acestea ar putea fi refolosite.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Coronavirus: la ce temperatura rezista virusul 2 ani
Ei bine, se pare că măștile ar putea fi purtate de mai multe ori, dar cu o singură condiție: să fie dezinfectate corect.
"Măștile pot fi refolosite. Va fi un moment când nu vom mai putea să le folosim zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii, care e o suprafață destul de repelentă, adică nu menține particule. Punem masca respectivă într-o pungă de hârtie, notăm ziua în care am folosit-o și să o folosim peste patru zile. Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm și o lăsăm să se răcească în apă și apoi o punem la uscat", recomandă Brândușa Petruțescu, medic imunolog, potrivit stirileprotv.ro .
Citeste si: Aglomerație la Nădlac I. Românii din Diaspora așteaptă ore întregi pentru a intra în țară