Poteca spre visul împlinit! Iată povestea impresionantă a unui salvamontist care a transformat o stână veche din Mărginimea Sibiului într-o cabană unică în zonă!

Autor: Ana Filip
Actualizat: 14 dec 2022, 21:42

În vreme ce unii aleg să își facă vile impunătoare el își investește toți banii dar și muncă într-un proiect de suflet!

În timp ce unii aleg să își facă vile impunătoare și să trăiască precum împărații, el își investește toți banii dar și muncă într-un proiect de suflet! Iulian Pănescu este omul care salvează nu doar vieți pe munte ci și locuri. Salvamontist de o viață, sibianul a transformat o stana veche din Mărginimea Sibiului într-o cabană unică în zona. Este locul lui de suflet, prins undeva între cer și pământ, care atrage oameni că el, iubitori de natură și de tot ceea ce înseamnă tradiție.

Potecă spre visul împlinit! Povestea impresionantă a unui salvamontist care a transformat o stână veche din Mărginimea Sibiului într-o cabană unică în zona

Un om care aduce munții mai aproape și oamenii unii lângă alții. Așa începe povestea lui Iulian Pănescu, omul care salvează nu doar vieți ci și locuri. În perioada pandemiei, când toată lumea stătea în casă și punea banii la ciorap, el a ales nebunia și a decis să investească toate economiile și toată muncă într-un vis – cel de a transforma o stana veche din vârf de munte într-o cabană pentru

toți cei care simt că el, aceeași dragoste imensă pentru zona montană. Un loc de basm în care oricine e binevenit, singură condiție fiind să iubitor și pasionat de munte.

Drumul până la cabană este unul dificil și anevoios, de jos, din Răul Sadului, până sus în vârful muntelui Cindrel. Este un drum pe care Iulian și toți prietenii lui îl fac la picior chiar și de două ori pe zi.

Însă priveliștea ce poate fi admirată de sus merită tot efortul, deoarece este superbă și îți taie respirația. De acolo de sus, turiștii pot admira Alpii Transilvaniei, Vârful Negoiu și pot vedea cum răsare soarele peste Munții Făgăraș.

Iulian Pănescu este unul dintre oamenii care încă mai simt energia pozitivă și binefăcătoare a acestor locuri de poveste. El și comunitatea de iubitori ai muntelui din jurul sau promovează turismul curat, făcut cu ruscascul în spate, cu crește bătute la pas, în bocanci și nu cu ATV-uri sau la volanul motoarelor de teren.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O echipa Asta-i România l-a însoțit pe Iulian și pe câțiva prieteni de-ai lui până sus la cabană lui, pe potecă anevoioasă de munte, la capătul căreia au descoperit o priveliște splendidă, taie răsuflarea și te face să uiți de

tot efortul depus până acolo. Iulian a trecut ani la rând pe potecile de munte, a cunoscut ciobanii care urcau cu oile la pășune și a poposit la stane. Așa a ajuns să le cunoască obiceiurile și modul de viață, desprins parcă din alte timpuri, pe care vrea să le păstreze și să arate lumii că încă avem ceea ce alții au pierdut demult.

Iulian a ajuns, într-un timp foarte scurt să transforme o stana veche într-o veritabilă cabană montană – unică în zona. Recondiționarea a durat un an și a presupus un efort uriaș. N-a fost singur, ci a reușit să strângă în jurul lui sute oameni. Sute de voluntari au cărat pe munte materiale și au muncit cot la cot pentru că acest vis să se îndeplinească.

Citește și: Asta-i România frumoasă! Iată povestea impresionantă a doi frați care duc mai departe tradiția familiei! Gabriel și David Simion sunt cei mai promițători ciobani din zona Rucăr-Bran!

Citește și: Masa de Crăciun mai scumpă și mai săracă anul ăsta. 3 români din 10 spun că bucuria Crăciunului este umbrită de povara prețurilor și doar cu promoții mai reușesc să cumpere câte ceva