Poți face botezul unui copil în timpul Postul Paștelui? Iată ce spun preoții  

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 06 nov 2023, 04:00

Pot fi botezați copiii în timpul Postului Paștelui sau în zilele de post de peste an?

Sursa: Pixabay

Pot fi botezați copiii în timpul Postului Paștelui sau în zilele de post de peste an? Ce reprezintă această taină și când e bine să fie botezat un copil.

Botez în timpul Postului Paștelui sau în zilele de post de peste an? Care este răspunsul preoților la această întrebare și când este bine să bine să fie botezat un copil

Citește și: Pe ce dată se sărbătoresc Paștele ortodox și catolic 2023? Așa este calculată data la care este sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos 

Botez în timpul Postului Paștelui sau în zile de post 

Botez în timpul Postului Paștelui sau în zilele de post de peste an? La una dintre cele mai frecvente întrebări ale părinților care vor să-și boteze copiii a oferit răspuns preotul Andrei Atudori, pentru doxologia.ro.  

„Spre deosebire de nunți botezul poate fi oficiat și în perioada postului. Botezul în sine nu contravine postului. Ceea ce ar contraveni postului ar fi o eventuală <cumătrie>, adică petrecerea de după botez”,  a

declarat acesta. 

Prin urmare, părinții care vor să-și boteze copiii în perioada Postului Paștelui 2023, care începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, o pot face, atâta vreme cât sunt dispuși să renunțe la petrecerea de după. 

Când se botează copiii 

Botezul creștin este taina începerii unui nou fel de viață prin moartea celei vechi și nașterea din nou la o viață în Hristos.

În Biserica Ortodoxă, botezul este pentru "spălarea de păcate" și intrarea în Biserică. Deși în privinţa Botezului, Mântuitorul n-a stabilit nici o vârstă sau limită de vârstă, ci a stăruit asupra importanţei pe care va avea-o lucrarea Botezului, Biserica recomandă ca botezarea noului-născut să se facă după 40 de zile de la naștere. 

Botezul se face prin cufundarea în apă de trei ori a unei persoane în numele Sfintei Treimi.

Adică, o persoană este scufundată "în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh", câte una pentru fiecare Persoană a Sfintei Treimi. 

Botezul este precedat de rânduiala catehumenatului  

Rânduiala botezului propriu-zis este precedată de  rânduiala catehumenatului  sau a facerii catehumenului. Cu alt cuvinte, candidatul la botez, înainte de a fi botezat, este făcut catehumen, adică este trecut prin treapta intermediară dintre starea de necreștin și cea de creștin.

Această treaptă de tranziție dura odinioară un timp mai mult sau mai puțin îndelungat, timp în care cel ce voia să treacă la creștinism trebuia să învețe adevărurile fundamentale de credință și să se pregătească sufletește pentru intrarea în Biserică prin botez.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Ritualul catehumenatului se săvârșea odinioară separat de botez, așa cum se face astăzi când e vorba de botezul oamenilor maturi; de regulă însă (adică la botezul pruncilor), el se face împreună cu botezul.

Rânduiala de astăzi a catehumenatului din slujba botezului pruncilor reprezintă, de altfel, numai  un rest sau o prescurtare din ritualul solemn și mult mai complicat, de odinioară, prin care păgânii erau admiși în rândul catehumenilor și în urma căruia episcopul însuși făcea apoi examinarea și trierea lor, sprea-i alege pe cei vrednici de botez și a-i pregătipentru primirea lor, scrie doxologia.ro

Când nu se fac nunți 

În toate zilele de post de peste an;

În zilele Praznicelor Împărătești și în ajunul acestora;

În săptămâna Lăsatului sec de carne 

În Postul Sfintelor Paști 

În Săptămâna Luminată

În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 

În Postul Adormirii Maicii Domnului 

În postul Nașterii Domnului 

În perioada de la Crăciun până la Bobotează

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.