Potrivit analiștilor piața calculatoarelor s-ar putea să își revină până la sfârșitul anului 2023

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 oct 2023, 05:35

Potrivit analiștilor piața calculatoarelor s-ar putea să își revină până la sfârșitul anului 2023.

Sursa: https://www.pexels.com/

Este posibil ca vânzările de calculatoare să crească până la finalul anului 2023.

Datorită crizei economice la nivel global, piața computerelor a suferit o încetinire a vânzărilor.

Piața calculatoarelor a suferit o încetinire a vânzărilor

Datorită crizei mondiale care durează de câțiva ani, piața de calculatoare a suferit o încetinire a vânzărilor, dar specialiștii au estimat că aceasta ar urmă să revină în creștere la sfârșitul anului 2023.

Astfel că, livrările globale de calculatoare personale sunt preconizate să revină pe creștere la sfârșitul anului 2023.

De asemenea, urmează ca un nou ciclu de îmbunătățire a sistemelor să accelereze creșterea pieței de computere în anul 2024, potrivit estimărilor firmelor de cercetare IDC și Canalys, a relatat agenția de presă Reuters.

Citește și: BNR a majorat dobânda cheie cu 7%. Cresc ratele românilor din 11 ianuarie 2023

Creșterea vânzărilor se va datora sistemului educațional

Potrivit experților, Până la momentul de față, consumatorii afectați de inflație și recesiune au amânat trecerea la un calculator personal mai performant.

Totuși, acest lucru va trece automat pentru ultima parte a anului, ceea ce va declanșa o creștere a pieței de PC-uri, conform celor două firme de cercetare.

Potrivit analiștilor de la IDC: „Segmentul comercial are mai multe motoare de creștere, inclusiv apropierea momentului când nu va mai fi oferit suport Windows 10 şi debutul unui nou ciclu de înlocuire”.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Revenirea acestui segment de piață ar urma să fie susținută şi de creșterea cererii din partea sectorului de educație din marile piețe, în condițiile în care sistemele achiziționate în timpul pandemiei se vor apropia de finalul ciclului lor de viață, subliniază şi analistul Canalys, Ishan Dutt.

Acesta a mai declarat că: „Ne așteptăm ca achizițiile amânate să înceapă să impulsioneze piața la finele lui 2023, iar momentul de creștere se va accelera în 2024”.

Totodată, analiștii se mai așteaptă la o revenire şi în industria de cipuri, undeva la mijlocul acestui an, după o scădere provocată de prăbușirea cererii pentru electronice în 2022, în condițiile în care inflația galopantă i-a făcut pe consumatori să fie atenți pe ce cheltuie banii.

Compania de cercetare IDC estimează că livrările de PC-uri au scăzut cu 16,5%, până la 292,3 milioane unități în 2022, în condițiile în care în ultimele trei luni ale anului trecut livrările au scăzut cu 28,1%.

Citește și: Previziuni economice și financiare pentru 2023: Cum va evolua cursul de schimb euro-leu și dobânzile ROBOR ȘI IRCCC

În topul principalilor producători de calculatoare personale, livrările HP au scăzut cu aproape 25% anul trecut, iar Dell a scăzut cu 5,3% în timp ce a vândut 13,2 milioane în această perioadă, grupul Acer a scăzut cu 19,2% cu 5 milioane de vânzări, vânzările de Mac au scăzut cu 22,5% cu 4,8 milioane, în ciuda cipului M1. Asus,

pe de altă parte, a scăzut cu 4,6% cu 4,7 milioane de vânzări și a fost compania care a fost cel mai puțin afectată de cursul prost.

Piața calculatoarelor a scăzut dramatic

Piața calculatoarelor, care a înregistrat creșteri record timp de doi ani în perioada pandemiei, aproape că s-a prăbușit odată cu normalizarea. Vânzările de computere, care au scăzut continuu de două trimestre, înregistrează pierderi mai mari decât se aștepta.

Potrivit cercetării, livrările de computere s-au ridicat la 71 de milioane în al doilea trimestru al anului 2022 și au înregistrat o scădere de 15,3 la sută de la an la an. Interesant este că toți jucătorii din industrie au închis această perioadă cu un declin.

Sursă: capital.ro  

 

Taguri: