ONU: Populația umană a planetei atinge astăzi un număr istoric: 8 miliarde de locuitori. Specialiștii atrag atenția cu privire la reducerea resurselor de hrană

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 aug 2023, 00:50

Pe 15 noiembrie, populația lumii va ajunge la 8 miliarde de locuitori

Sursa: https://pixabay.com/

Potrivit ONU, populația lumii ajunge astăzi la 8 miliarde de locuitori.

Potrivit euronews.ro, marți, 15 noiembrie, populația lumii va ajunge la 8 miliarde de locuitori, ceea ce va influența schimbările climatice și va reduce resursele de hrană.

Populația umană, la nivel global, va ajunge la 8 miliarde de locuitori.

Pe 15 noiembrie 2022, se estimează că populația lumii va atinge pragul de 8 miliarde de locuitor. Acest număr se datorează creșterii treptate a duratei de viață umană, datorită îmbunătățirii sistemului de sănătate publică la nivel global, alimentației modern, dar și a creșterii gradului de igienă și a educației.

Citește și: Recensământ 2022. Când vor fi publicate rezultatele Recensământul Populației și Locuințelor de anul acesta

Ritmul de creștere al populației globale a scăzut sub 1% acum doi ani, pentru prima dată din 1950, dar, chiar dacă nu se mai nasc atât de mulți copii, faptul că numărul oamenilor crește va avea un impact puternic asupra schimbărilor climatice.

Mai mult de jumătate din populația globală locuiește în Asia, dar conform profesoarei de demografie Raya Muttarak spune că nu distribuția inegală a populației pe glob, ci nivelul veniturilor influențează emisiile de gaze cu efect de seră.

ONU a declarat ziua de 15 noiembrie drept „Ziua celor opt miliarde”

În unele părți ale lumii, datele recensământului sunt foarte vechi, de zeci de ani.

În timpul pandemiei de COVID-19 a fost practic imposibil pentru unele țări să înregistreze fiecare deces. Până și modelele computerizate sofisticate pot fi greșite cu un an sau mai mult.

ONU a declarat ziua de 15 noiembrie drept „Ziua celor opt miliarde”, fără nicio îndoială asupra importanței acestui moment.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O climă în schimbare, determinată de un sistem energetic global care este încă alimentat în proporție covârșitoare de combustibili fosili, va deveni rapid cea mai mare amenințare din istorie la adresa biodiversității, a securității alimentare și a accesului la apă pentru băut și agricultură. Și asta doar cu numărul de oameni pe care îi avem deja.

Potrivit Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, se estimează că circa 3% din populația lumii va trebui să își părăsească locuința din cauza schimbărilor climatice, până în anul 2050.

Migrația forțată ar putea submina în mare măsură eforturile depuse pentru dezvoltare.

Citește și: Recensământ 2022: Șeful INS face publice primele date! Populația României scade alarmant: sunt 1 milion de oameni mai puțin ca în 2011!

Începând cu acest an, pentru prima dată în două milenii, China nu va mai fi cea mai populată țară de pe Pământ, deoarece India va fi cea care o va depăși.

Un grup de cercetători de la Universitatea Washington din Seattle și alți experți tind să fie de acord, în mare parte, cu privire la ceea ce ne rezervă următorul sfert de secol și anume, aceștia se așteaptă la o nouă pandemie globală mortală în curând.

Specialiștii au estimat în 2018 că populația ar putea crește până la 9,7 miliarde în 2070 și apoi să scadă la aproximativ 9 miliarde până la sfârșitul secolului. Aceștia au folosit diferite ipoteze, în mare parte cerându-le experților globali să se pronunțe pe acest subiect.

Potrivit acestora, populația ar putea scădea la jumătate în mai multe țări, inclusiv în Bulgaria și Spania. O mare parte din diferență se bazează pe o metodă complexă pe care cercetătorii o folosesc pentru a estima viitoarele rate de natalitate.

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.