Potrivit euronews.ro, marți, 15 noiembrie, populația lumii va ajunge la 8 miliarde de locuitori, ceea ce va influența schimbările climatice și va reduce resursele de hrană.
Populația umană, la nivel global, va ajunge la 8 miliarde de locuitori.
Pe 15 noiembrie 2022, se estimează că populația lumii va atinge pragul de 8 miliarde de locuitor. Acest număr se datorează creșterii treptate a duratei de viață umană, datorită îmbunătățirii sistemului de sănătate publică la nivel global, alimentației modern, dar și a creșterii gradului de igienă și a educației.
Citește și: Recensământ 2022. Când vor fi publicate rezultatele Recensământul Populației și Locuințelor de anul acesta
Ritmul de creștere al populației globale a scăzut sub 1% acum doi ani, pentru prima dată din 1950, dar, chiar dacă nu se mai nasc atât de mulți copii, faptul că numărul oamenilor crește va avea un impact puternic asupra schimbărilor climatice.
Mai mult de jumătate din populația globală locuiește în Asia, dar conform profesoarei de demografie Raya Muttarak spune că nu distribuția inegală a populației pe glob, ci nivelul veniturilor influențează emisiile de gaze cu efect de seră.
ONU a declarat ziua de 15 noiembrie drept „Ziua celor opt miliarde”
În unele părți ale lumii, datele recensământului sunt foarte vechi, de zeci de ani.
ONU a declarat ziua de 15 noiembrie drept „Ziua celor opt miliarde”, fără nicio îndoială asupra importanței acestui moment.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
O climă în schimbare, determinată de un sistem energetic global care este încă alimentat în proporție covârșitoare de combustibili fosili, va deveni rapid cea mai mare amenințare din istorie la adresa biodiversității, a securității alimentare și a accesului la apă pentru băut și agricultură. Și asta doar cu numărul de oameni pe care îi avem deja.
Potrivit Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, se estimează că circa 3% din populația lumii va trebui să își părăsească locuința din cauza schimbărilor climatice, până în anul 2050. Migrația forțată ar putea submina în mare măsură eforturile depuse pentru dezvoltare.
Începând cu acest an, pentru prima dată în două milenii, China nu va mai fi cea mai populată țară de pe Pământ, deoarece India va fi cea care o va depăși.
Un grup de cercetători de la Universitatea Washington din Seattle și alți experți tind să fie de acord, în mare parte, cu privire la ceea ce ne rezervă următorul sfert de secol și anume, aceștia se așteaptă la o nouă pandemie globală mortală în curând.
Specialiștii au estimat în 2018 că populația ar putea crește până la 9,7 miliarde în 2070 și apoi să scadă la aproximativ 9 miliarde până la sfârșitul secolului. Aceștia au folosit diferite ipoteze, în mare parte cerându-le experților globali să se pronunțe pe acest subiect.
Potrivit acestora, populația ar putea scădea la jumătate în mai multe țări, inclusiv în Bulgaria și Spania. O mare parte din diferență se bazează pe o metodă complexă pe care cercetătorii o folosesc pentru a estima viitoarele rate de natalitate.