Cea mai savuroasă rețetă tradițională de mucenici muntenești cu zeamă. Ce trebuie să faci ca să nu se lipească de oală sau între ei?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 03 mar 2023, 09:46

În tradiția ortodoxă, Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți de Biserică, în fiecare an, pe data de 9 martie.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mucenici

Pe ce dată se fac mucenicii în 2023? Cea mai savuroasă rețetă de mucenici muntenești cu zeamă. Care este povestea celor 40 de Mucenici și care este legătura acestora cu desertul tradițional românesc?

Pe ce dată se fac mucenicii în 2023? Cea mai savuroasă rețetă tradițională de mucenici muntenești cu zeamă. Pe 9 martie ortodocșii îi sărbătoresc pe cei 40 de Mucenici din Sevastia . În cinstea acestora, românii pregătesc un desert tradițional denumit, în funcție de zonă, Mucenici sau Măcini.

 

În cinstea acestora, românii ortodocși, în fiecare an pe data de 9 martie, fac un desert denumit Mucenici.

Tradiția românească a aluatului împletit, fiert sau copt, simbolizează sacrificiul mucenicilor îmbrățișați în apa rece, amestecată cu gheață şi zăpada lacului de la poalele muntelui Ararat.

În Muntenia, se pregătesc, în cinstea Sfinților, 40 de colaci numiți Sfinți, mucenici sau brădoşi. În credința populară, se spune că în ziua de 9 martie se deschid porțile Raiului. 

Citește și: Salată orientală: o rețeta ușoară care îți creează dependență

În Dobrogea, mucenicii sunt mai mici şi sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere şi nucă.

Rețeta tradițională a mucenicilor muntenești cu zeamă

În timpul fierberii, este important să amestecăm des cu o lingură de lemn pentru că mucenicii să nu se lipească de oala sau între ei.

Ingrediente:

- 400 g mucenici

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- 250 g zahăr

- 200 g nucă

- 2 lingurițe de esență de vanilie

- 2 lingurițe de esență de rom

- scorțișoară măcinată

- un praf de sare

Mod de preparare:

Puneți pe foc o oală cu 4 litri de apă. Puneți un praf de sare și zahărul, iar când începe să fiarbă, micșorați focul și puneți mucenicii.

Adăugați esența de rom, esența de vanilie și nuca pisată. 

Opțional puteți pune și puțină scorțișoară în apa care fierbe. Lăsați totul la fiert pentru 15 minute. Mucenicii se servesc reci sau calzi, după preferință. De asemenea, tot în funcție de preferințe puteți să mai adăugați în farfurie scorțișoară și mai multă nucă.

Cine au fost cei 40 de Mucenici?

În tradiția ortodoxă, Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți de Biserică, în fiecare an, pe data de 9 martie.

Acești mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), fiind cunoscu ca prigonitor al creștinilor. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni.

Citește și: Rețetă de icre vegane. Beneficiile semințelor de chia asupra organismului

Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre. Prin semne divine au fost însă întăriți în dreapta credință.

Văzând acest lucru, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastei. Unul dintre aceștia văzând în zare o baie caldă, a ieșit din lacul înghețat și s-a aruncat în apa caldă, lucru care i-a cauzat, iar acesta a murit pe loc. Cei rămași au început să se roage, iar apa lacului a început să se încălzească pe loc și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. Unul dintre soldații aflați de pază, văzând această minune s-a aruncat între ei spunând că și el este creștin.

Văzând acest lucru comandații au cerut să le fie zdrobite picioarele cu ciocanele, iar în urma acestui supliciu, toți cei 40 au trecut la cele Sfinte.