În camera 5 a Hotelului Concordia se spune că avut loc o întâlnire dintre liberali și conservatori, în care s-a propus alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza pentru funcția de domnitor al Țării Românești. Aceasta este povestea clădirii unde s-a hotărât Mica Unire din 1859.
Citește și: Vremea în minivacanța de Mica Unire: Prognoza meteo pentru perioada 21-24 ianuarie 2023
Povestea Hotelului Concordia, în care s-a hotărât Mica Unire din 1859
În anul 1852, Hotelul Concordia a fost inaugurat pe fosta stradă Ulița Nemțească din București, cunoscută astăzi sub numele de strada Smârdan. În momentul în care această unitate hotelieră și-a deschis ușile, aceasta a atras atenția oamenilor, fiind considerată cea mai modernă din acea perioadă. Hotelul Concordia punea la dispoziția oamenilor mese de biliard, o cafenea și un restaurant.
„Lumea bună se strângea la hotel Concordia – mai mulți străini decât români- pentru că locul era foarte european. Se simțeau mai puțin sub influența Istanbului și Balcanilor – și mai mult în Occident”, a descris Stelian Tănase locul cunoscut, potrivit romania.europalibera.org.
Hotelul Concordia este cunoscut pentru faptul că într-una din camerele sale, mai exact camera 5, s-a hotărât Mica Unire. În noaptea dintre 23 și 24 ianuarie 1859, liberalii și conservatorii au decis să îl susțină pe colonelul Alexandru Ioan Cuza pentru funcția de domnitor
al Țării Românești, după ce pe 5 ianuarie 1859, acesta a fost numit domnitor al Moldovei.În celebra cameră 5 a Hotelului Concordia s-a decis ca toți deputații să susțină aceeași persoană pentru a se putea realiza Unirea Principatelor.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citește și: 24 ianuarie 2023- Mica Unire: Ce trebuie să știi despre această zi. Cele mai importante fapte istorice
În 2023, clădirea fostului Hotel Concordia stă să se prăbușească
Cu toate că în perioada în care Hotelul Concordia a fost inaugurat acesta era un loc elegant, personalități renumite călcându-i pragul, precum Ion Brătianu, C.A.
Monumentul în care s-a decis Mica Unire din anul 1859 a intrat în circuitul privat în 2002, prin intermediul unei retrocedări ce a fost semnată de Traian Băsescu. Din anul 2002 și până în prezent, monumentul istoric a trecut prin mâinile a zeci de oameni, ce nu au ajutat cu nimic în restaurarea acestuia.
„El este ruinat, în paragină și am făcut parte din niște grupuri care au făcut mari presiuni din zona societății civile, universității, a presei ca să fie reparată. Are o situație juridică încurcată. S-a vândut pe la 1990. Am fost în lungi tratative, discuții, negocieri, scandaluri cu Sorin Oprescu pentru că este o rușine ca noi să scriem în presă sau la televizor, să facem emisiuni despre Marea Unire și să ne dăm cu pumnii în piept, să ne uităm la mitinguri în Parlament când parlamentarii nu știu ce să mai zică despre patria noastră, statul românesc, istoria noastră glorioasă și, de fapt, clădirea în care s-a întâmplat acest uriaș moment – Unirea la 1859 – să fie prăbușit”, a declarat Stelian Tănase, potrivit europafm.ro.
Citește și: Mica Unire 2023: Mesaje, urări și felicitări. La mulți ani de 24 ianuarie!
Sursa: Facebook Liviu Gabriel Musat