Nicolai Tand, născut în ținutul Maramureșului, a plecat de acasă la vârsta de 20 de ani, din dorința de a descoperi și alte culturi și de a se dezvolta. Însă, până să ajungă un bucătar de renume și patron de restaurant, acesta a trecut prin numeroase greutăți.
Povestea lui Nicolai Tand este demnă de un film
Prima dată, invitatul lui Teo Trandafir a plecat în Serbia, însă nu și-a dorit să rămână acolo, întrucât voia să exploreze noi orizonturi, așa că a plecat în Italia.
Nicolai Tand: „Am stat vreo săptămână (n.r. în Italia) și niciodată n-am prins de lucru”.
Teo Trandafir: „Și unde locuiai?”.
Nicolai Tand: „În niște mașini abandonate, într-un fel de cimitir de mașini în afara orașului”.
Citește și: Rețeta de cozonac delicios a lui chef Sorin Bontea. De ce ingrediente ai nevoie
Deși, în acea perioadă, a trecut prin niște experiențe de coșmar, bucătarul nu le consideră așa, căci, din punctul lui de vedere, toate aceste întâmplări au fost benefice și l-au făcut să ajungă omul de astăzi.
Citește si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
„La 20 de ani nu te gândești. Mama era acasă, era bine, deci știam că nu-s probleme, și, în rest, eu eram tânăr, ce să fac? De ce să mă plâng? Și acum dacă mă gândesc, de ce să mă plâng? Că mi-am luat viața în cap? Că am plecat într-o țară străină? Că voiam să devin mai matur, să învăț lucruri? Adică descopeream lumea”, a spus Nicolai Tand.
Prin ce a trecut Nicolai Tand până să ajungă un mare bucătar
Mai apoi, invitatul lui Teo Trandafir a plecat în Franța, unde i-a plăcut foarte mult. Deși, la început, acesta a avut o situație foarte grea acolo, întrucât prima expresie pe care a învățat-o în Franța a fost: „nu am bani și vreau să mănânc”, cu trecerea anilor a ajuns acolo unde își dorea.
„Mi s-a spus că pot să fac un ban vânzând ziare.(...) M-am pus în fața magazinului, am luat ziarele, zece ziare, și le țineam așa și le dădeam în fața magazinului. Cerșeam pur și simplu”, a povestit Nicolai Tand.
Ulterior, situația lui s-a redresat, iar după ce a schimbat mai multe locuri de muncă, în diverse domenii, a ajuns, în sfârșit, într-un restaurant. După mai bine de un an de vândut ziare pe stradă, Nicolai s-a angajat pe șantier, iar mai apoi a fost model și șofer pe ambulanță.
După doi ani în care a lucrat ca șofer pe ambulanță, bărbatul simțea că locul lui era într-un restaurant. Ulterior a început ca ospătar într-un restaurant de fițe, unde veneau mari vedete ale lumii, iar de acolo a ajuns să se dezvolte, treptat, pe plan culinar.