Nicolai Tand, născut în ținutul Maramureșului, a plecat de acasă la vârsta de 20 de ani, din dorința de a descoperi și alte culturi și de a se dezvolta. Însă, până să ajungă un bucătar de renume și patron de restaurant, acesta a trecut prin numeroase greutăți.
Povestea lui Nicolai Tand este demnă de un film
Prima dată, invitatul lui Teo Trandafir a plecat în Serbia, însă nu și-a dorit să rămână acolo, întrucât voia să exploreze noi orizonturi, așa că a plecat în Italia.
Nicolai Tand: „Am stat vreo săptămână (n.r. în Italia) și niciodată n-am prins de lucru”.
Teo Trandafir: „Și unde locuiai?”.
Nicolai Tand: „În niște mașini abandonate, într-un fel de cimitir de mașini în afara orașului”.
Citește și: Rețeta de cozonac delicios a lui chef Sorin Bontea. De ce ingrediente ai nevoie
Deși, în acea perioadă, a trecut prin niște experiențe de coșmar, bucătarul nu le consideră așa, căci, din punctul lui de vedere, toate aceste întâmplări au fost benefice și l-au făcut să ajungă omul de astăzi.
„La 20 de ani nu te gândești. Mama era acasă, era bine, deci știam că nu-s probleme, și, în rest, eu eram tânăr, ce să fac? De ce să mă plâng? Și acum dacă mă gândesc, de ce să mă plâng? Că mi-am luat viața în cap? Că am plecat într-o țară străină? Că voiam să devin mai matur, să învăț lucruri? Adică descopeream lumea”, a spus Nicolai Tand.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Prin ce a trecut Nicolai Tand până să ajungă un mare bucătar
Mai apoi, invitatul lui Teo Trandafir a plecat în Franța, unde i-a plăcut foarte mult. Deși, la început, acesta a avut o situație foarte grea acolo, întrucât prima expresie pe care a învățat-o în Franța a fost: „nu am bani și vreau să mănânc”, cu trecerea anilor a ajuns acolo unde își dorea.
„Mi s-a spus că pot să fac un ban vânzând ziare.(...) M-am pus în fața magazinului, am luat ziarele, zece ziare, și le țineam așa și le dădeam în fața magazinului. Cerșeam pur și simplu”, a povestit Nicolai Tand.
Ulterior, situația lui s-a redresat, iar după ce a schimbat mai multe locuri de muncă, în diverse domenii, a ajuns, în sfârșit, într-un restaurant. După mai bine de un an de vândut ziare pe stradă, Nicolai s-a angajat pe șantier, iar mai apoi a fost model și șofer pe ambulanță.
După doi ani în care a lucrat ca șofer pe ambulanță, bărbatul simțea că locul lui era într-un restaurant. Ulterior a început ca ospătar într-un restaurant de fițe, unde veneau mari vedete ale lumii, iar de acolo a ajuns să se dezvolte, treptat, pe plan culinar.