Duminica trecută, Mihai Ghiță le-a prezentat telespectatorilor ce a reușit Liviu Olteanu, în vârstă de 29 de ani, să facă în satul Cernătești, județul Dolj. Acesta a reușit să-și deschidă propriul muzeu tradițional într-o casă construită în urmă cu mai bine de un secol.
Care este povestea tânărului care și-a deschis propriul muzeu etnografic
Tânărul are o adevărată pasiune pentru tradiție și folclor autentic românesc.
Atât părinții, cât și cei apropiați nu au fost de acord, la început, cu visul lui, întrucât investiția de timp și de bani în respectiva casă li s-a părut inutilă.
„Am salvat această casă de la moarte, este o casă foarte veche, de pe la 1900.(...) Eu am văzut în acea casă ceva care să-mi aducă liniștea și acea nevoie de a mă conecta cu pământul, cu oamenii simpli”, a
spus Liviu Olteanu.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cum a reușit Liviu Olteanu să-și completeze muzeul
În casa transformată în muzeu, tânărul a adunat peste 300 de costume tradiționale de la diverși bătrâni, care și-au deschis cu mare drag lăzile de zestre pentru a-i oferi straiele lor
tradiționale, care astăzi stau la loc de cinste în muzeul său.„Îmi place să bat din poartă în poartă la oameni, la bătrâni, să-i întreb cântece vechi românești, iar cu ocazia aceasta îi întreb: «Ați mai păstrat ceva din vechiul port tradițional?» și dumnealor mă primesc și îmi arată lada de zestre. Au fost momente în care m-au lăsat să-mi aleg ce mi-a plăcut și mi le-au dat.
Una dintre cele mai valoroase piese din colecția lui etnografică este un vâlnic cu tel, care este asemănător unei fuste lungi, însă se deosebește printr-un detaliu unic: este argintată și suflată cu argint. Acest obiect vestimentar tradițional are o vechime de 105-110 ani, conform spuselor lui Liviu.
„Îmi dau sufletul, sunt atașat de fiecare piesă, ele sunt o valoare”, a
spus tânărul pasionat de tradiție.