Povestea impresionantă a oamenilor care trăiesc într-un ținut pe cât de pitoresc, pe atât de sălbatic, supranumit Laponia de România

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 14 feb 2022, 19:33

Laponia de Romania, un tinut feeric din Carpatii Occidentali

Sursa: Captură KANAL D

Emisiunea Asta-i România a ajuns într-una dintre cele mai frumoase ținuturi montane din țară noastră, pentru a descoperi povestea oamenilor care trăiesc acolo.

Echipa Asta-i România a ajuns duminică trecută, în vestul țării, în Munții Poina Ruscă, pe un tărâm absolut feeric. În ținutul Padurenilor, așa cum este denumită zona, iarnă este mai frumoasă că nicăieri. În cătunele răsfirate și ascunse sub nămeți mai găsești câțiva oameni care trăiesc izolați cel puțîn șase luni pe an. Frumusețea locului și sălbăticia deopotrivă atrag însă tot mai mulți tineri, care renunta la viață de oraș și vin în această zona superbă de munte pentru a se simți și liberi și mai fericiți.

Laponia de România: Povestea impresionantă a oamenilor care trăiesc într-un ținut pe cât de pitoresc, pe atât de sălbatic!

În cea mai recentă ediție a indragitei emisiuni Asta-i România, difuzată în fiecare duminică, de la 14:30, la Kanal D, a fost adusă în atenția publicului povestea oamenilor din Munții Poiana Ruscă, mai exact din Ținutul Padurenilor, sau Laponia de România cum mai este denumită mirifică zona a Carpaților Occidentali.

În Munții Poiana Ruscă, într-un tărâm cu adevărat feeric, unde ai impresia că timpul stă în loc, această zona se mai numește și Ținutul Padurenilor, unde iernile durează jumătate de an și totul încremenește parcă până da colțul ierbii. Între pădurile cernute în alb își duc viața după reguli nescrise o mâna de oameni.

Citeste si: Un tărâm al avuției într-unul dintre cele mai sărace județe din România! Iată cel mai pun exemplu al paradoxului: țară bogată, popor sărac!

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Echipa Asta-i România l-a întâlnit în comună Poiana Rachirelii, din județul Hunedoara pe Mircea Costa, un munte de om, născut pe acele meleaguri, care a fost plecat o perioada prin strinătate, dar care s-a întors la vatra și care a devenit între timp și primarul comunei. Acesta a revenit în țară dornic să realizeze ceva pentru locul în care s-a născut și a copilărit.

De cinci ani Mircea Costa a devenit primarul comunei Poiana Rachirelii și este tare mândru de faptul că în acest timp a reușit să realizeze o șosea care leagă satul de civilizație, care șerpuiește printre dealuri. Astfel sătenii pot cobora mult mai rapid și mai facil spre Hunedoara. Totodată primarul speră că din ce în ce mai mulți tineri să revină pe acele meleaguri și să înceapă să locuiască din nou acolo.

Citeste si: Duminica aceasta, de la ora 14:30, la „Asta-i Romania!”, oamenii muntilor