Povestea impresionantă a ultimului fierar din Munții Apuseni, care înduplecă tăria fierului la foc și nicovală! „Simt că sunt folositor satului!”

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 04 dec 2023, 18:29

Badea Simion, ultimul fierar din Apuseni

Sursa: Captură KANAL D

Într-o lume tot mai tehnologizată mai există oameni cu chipuri și obiceiuri parcă desprinse din negura timpurilor! Pe unul dintre ei echipa Asta-i România l-a găsit într-un sat din Apuseni, bătând fierul la ciocan și nicovală! Badea Simion este ultimul fierar din zonă, considerat tezaur uman viu!

În localitatea Măguri, din comuna Măguri-Răcătău, Cluj, situată la aproximativ 1200 de metri altitudine, echipa emisiunii Asta-i România a descoperit o lume desprinsă din cu totul alte timpuri, un sat care farmecă prin frumusețea peisajelor și mai ales prin bunătatea oamenilor. Aici locuiește badea Simion, ultimul fierar din zona Apusenilor. Numai el mai știe secretul fierului îmblânzit, însă până nu demult, fierari că el se găseau în fiecare sat, pentru că era nevoie de ei în gospodărie, la roțile căruțelor, la potcoavele cailor și ale boilor și la tot felul de unelte de lucrat ogorul. În atelierul lui arhaic, plin de unelte și amintiri, bătrânul Simion readuce la viață o frântură din trecut cu fiecare lovitură de baros.

Badea Simion este ultimul fierar din Munții Apuseni, considerat tezaur uman viu

O lume străveche se trezește la viață în ecoul unui sunet metalic ce răsună în zorii zilei de pe o culme de munte. Este barosul greu, de oțel al lui badea Simion, este brațul puternic al ultimului meșter din Munții Gilăului, care înduplecă tăria fierului la foc și nicovală.


Badea Simion are 73 de ani și este considerat un tezaur uman viu, deoarece a dus din tată în fiu meșteșugul pe care l-au practicat de-a lungul anilor cu dăruire și demnitate.

Badea Simion, ultimul fierar din Muntii Gilaului
[Sursa: Captură KANAL D]

Echipa emisiunii Asta-i România a ajuns în cea mai înaltă așezare din România, într-o dimineață friguroasă, care anunță venirea iernii. Într-o lume parcă desprinsă din timpuri străvechi, într-un sat care te farmecă prin frumusețea peisajelor și mai ales prin bunătatea oamenilor.

Citește și: Căsuța albastră, un loc unic si magic! Într-un sat din Argeș o căsuță veche de peste 150 de ani atrage ca un magnet curioșii din țară și din străinătate

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Badea Simion a mostenit fieraria de la tatal lui
[Sursa: Captură KANAL D]

„Suntem în localitatea Măguri, din comună Măguri-Răcătău, la 1200 m altitudine, satul continuă până la 1408 m, în platou într-o pantă lînă! Suntem acasă la badea Simion, care a moștenit de la tatăl lui, de la bunicul lui deci fieraria este moștenită și continuată! Păcat că mai departe dumnealui nu prea a avut cui să transmită acest meșteșug!”, a spus Alexandru Livescu, primarul comunei.

Citește și: Nicăieri nu-i ca acasă! Soții Nițulescu au demonstrat că se poate și-n țară: ”Eram separați, nu a fost deloc o perioadă bună” Reporterii Asta-i România au descoperit povestea emoționantă din spatele succesului