Povestea incredibila a unui doctor chirurg, care s-a operat singur de apendicita! Iata detaliile cutremuratoare care au socat o lume intreaga!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 29 iul 2018, 18:25

Leonid Rogozov este medicul rus care s-a operat singur de apendicita.

Chirurgul rus Leonid Rogozov a participat la cea de-a sasea expeditie sovietica in Antarctica, in 1960–1961. Tanarul medic, in varsta de 27 de ani, era unul dintre cei 12 barbati care se aflau in baza de la Novolazarevskaya.  


Rogozov s-a diagnosticat singur: apendicita acuta. Medicul avea nevoie de o interventie chirurgicala de rutina, un lucru banal oriunde in lumea civilizata, insa el nu se afla in lumea civilizata, ci izolat in mijlocul unui pustiu inghetat.
Mai mult, Leonid Rogozov era singurul medic al expeditiei stiintifice, relateaza BBC.

"Se pare ca am apendicita. Încerc sa-mi mentin calmul, chiar sa zambesc. De ce sa-mi ingrijorez prietenii? Cine ar putea sa ma ajute?", nota medicul in jurnalul sau.

Evacuarea bolnavului pe calea aerului era exclusa, din cauza furtunilor de zapada. Rogozov a incercat sa se trateze cu antibiotice, dar starea lui generala s-a agravat rapid.
Febra era tot mai mare, iar starile de voma tot mai dese.

"Nu am dormit deloc noaptea trecuta. Ma doare ca dracu’! O furtuna de zapada imi biciuieste sufletul, urland ca o suta de sacali... Asta este... Trebuie sa ma gandesc la singura solutie: sa ma operez singur... Este aproape imposibil... Dar nu pot sa stau cu bratele incrucisate si sa nu fac nimic.", mai scria Rogozov in jurnal.


Nu a fost o decizie usoara, dar Rogozov nu a avut de ales. Simptomele s-au agravat si a fost fortat sa efectueze auto-apendicectomia.
Leonid Rogozov a pus la punct fiecare detaliu al operatiei, care a avut loc pe 1 mai 1961. Interventia chirurgicala a inceput la ora locala 2.00, medicul fiind asistat de doi colegi de expeditie, un meteorolog si un sofer. Dupa 30-40 de minute, Rogozov a inceput sa ia scurte pauze, din cauza starii de oboseala si ametelilor.


"Am lucrat fara manusi. Vedeam foarte greu. Oglinda ma ajuta, dar ma şi incurca- la urma urmei, arata lucrurile invers. Am lucrat mai mult pe pipaite. Sângerarea era puternica, dar nu m-am grabit – am incercat sa lucrez prudent. În timp ce deschideam peritoneul, am taiat cecumul din greşeala şi am fost nevoit sa-l cos... Eram tot mai slabit, iar capul incepea sa se invârta.
La fiecare patru-cinci minute, luam o pauza de 20-25 de secunde. În sfârşit, l-am vazut, blestematul de apendice! Îngrozit, am remarcat pata neagra de la baza sa. Asta insemna ca o singura zi daca mai amânam operatia, probabil ar fi plesnit. În cel mai prost moment, când indepartam apendicele, am simtit ca-mi sta inima şi ca mâinile mi s-au inmuiat. M-am gândit ca povestea se va termina rau. Tot ce trebuia sa mai fac era sa indepartez apendicele...
Apoi am realizat ca, practic, eram salvat”, a povestit Rogozov, intr-o scrisoare trimisa familiei.

Operatia a durat o ora si 40 de minute. Pe parcursul interventiei, colegii lui Rogozov au făcut cateva fotografii. După operatie, starea medicului s-a ameliorat. Dupa o săptamana, a indepartat cusaturile de la operatie si, dupa inca o saptamana de convalescenta, medicul si-a reluat activitatea obisnuita. (sursa: historia.ro)