POVESTEA lui MAX, cainele care a participat la parada de 1 DECEMBRIE. A rezistat un an in Afganistan si a salvat numeroase vieti pe campul de lupta

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 03 nov 2020, 01:50

Max este cainele ciobanesc german care a participat la o misiune militara in Afganistan si care a stat acolo timp de un an. Nu este gradat desi a salvat numeroaee vieti.

 Max a participat astazi la parada de 1Decembrie, de ZIUA Romaniei, de la Arcul de Triumf. El este singurul caine roman care a putut sa se adapteze climei din Afganistan. A avut nevoie de aproape o saptamana sa se acomodeze. Nu i-a fost nici lui usor, dar spre deosebire de alti caini, vedeta noastra care ”nu stie sa latre”- dupa cum sustine conductorul sau plutonier major Valentin Rosioara- si-a dus la bun sfarsit misiunea.

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/max-7da9e7ef99618451aeb3cd82bbfed066.jpgMax este antrenat de trei ani de aceeasi persoana pentru detectarea dispozitivelor explozive improvizate despre care se spune ca sunt ”specialitatea afganilor”. Max l-a
Insotit pe conductorul sau plutonier major Valentin Rosioara pe MRAP – o masina de lupta blindata folosita de militarii romani in Afganistan. Nici Max si nici conductorul sau nu stiu daca vor mai lua vreodata drumul unei misiuni in Afganistan.
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/picture-108-c2012937a8e2e96667ff8c3d0ef87fc4.jpgLa ceremonia militara prilejuita de repatrierea din teatrul de operatii Afganistan a militarilor din compunerea Elementului de Comanda si Control Zabul si a Batalionului 1 Manevra, care s-a desfasurat la Galati si la
care a participat si ministrul Apararii ,Corneliu Dobritoiu, a fost prezent si Max, primul caine de lupta care a rezistat un an in Afganistan.
Potrivit plutonierului major Valentin Rosioru, instructorul lui Max, luptatorul canin este specialist in descoperirea minelor si bombelor artizanale. Are trei ani si a luptat in Afganistan nu sase luni, cat a stat intregul contingent ci un an si si-a facut bine datoria.
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/Picture-1081-225x300-0ba3f5ba8bb8ef299d83c76468f2aecf.jpgInstructorul a spus ca initial au fost doi caini de lupta in aceasta zona, dar unul s-a retras. ,,A
executat misiuni de control, misiuni de patrulare, de cautare, de scotocire. Este un caine care detecteaza materii explozive. Este la prima misiune in Afganistan. Este primul caine care a pasit pe teren afgan. El a stat un an de zile in teatrul de operatii.Trebuia sa stam sase luni, dar am stat un an pentru ca avem foarte putini caini cu astfel de calitati. Nu avea cine sa ne schimbe. La inceput i-a fost greu pana s-a acomodat cu clima, cu caldura, cu nisipul, cu pietrele foarte ascutite”, a spus Rosioru.


Subofiterul si Max fac parte din Batalionul de Geniu Bucuresti, cei doi antrenandu-se la Valcea.( sursa Radio Romania Actualitati si presagalati.ro)

 


Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns

Guvernul României a confirmat că va continua să sprijine consumatorii vulnerabili în 2025, prin programul cardurilor de energie, o inițiativă menită să protejeze pensionarii, persoanele cu dizabilități și alte grupuri defavorizate în fața creșterii costurilor pentru utilități.