Povestea lui Moș Nicolae. Cine a fost și de ce aduce cadouri copiilor cuminți

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 05 sep 2024, 02:50

Cum a început Moș Nicolae să ofere cadouri celor mici?

Sursa: Unsplash

Ziua pe care cei mici o așteaptă cu nerăbdare a venit, mai exact cea în care Moș Nicolae le va pune cadouri în ghetuțe, dar de unde a început totul?

Moș Nicolae este primul bărbos ce le aduce cadouri copiilor din întreaga lume, motiv pentru care dimineața zilei de 6 decembrie este atât de așteptată de cei mici. Iată care este povestea lui Moș Nicolae și de ce este cunoscut sub denumirea de Ocrotitor al copiilor.

Povestea lui Moș Nicolae

Povestea lui Moș Nicolae sau a Sfântului Nicolae arată ce poate aduce bunătatea, motiv pentru care această legendă merită să fie dusă mai departe, astfel încât să realizăm importanța micilor fapte bune. Legenda lui Moș Nicolae începe de la faptul că un nobil sărac,  avea trei fete pe care voia să le mărite, însă acest lucru era greu de făcut deoarece situația lor financiară nu era una bună, motiv pentru care pretendenții se fereau de ele.

În acea perioadă, fiecare fată ce își dorea să se mărite trebuie să aibă o zestre pe care să o primească băiatul cu care se căsătoreau, iar cu cât zestrea era mai mare, cu atât mai mult băiatul ar fi fost unul mai bun.

Când fata mare a nobilului sărac a ajuns la vârsta la care trebuia să se mărite, episcopul Nicolae a decis să lase în fața ușii lor un săculeț plin de galbeni care să reprezinte zestrea fetei, lucru ce s-a întâmplat și când a venit vremea ca ce-a de-a doua fată să se mărite.

Cine a fost Moș Nicolae
[Sursa: Unsplash]

Citește și: La mulți ani de Sf. Nicolae 2023! Mesaje, urări și felicitări pentru cei care își sebează ziua de nume

Din curiozitate, nobilul a decis să stea la pândă pentru a vedea cine îi lasă punguțele pline de galbeni atunci când și a treia fată trebuia să se mărite. Atunci când episcopul Nicolae și-a dat seama că este urmărit a decis să se urce pe casă pentru a oferi săculețul cu galbeni prin hornul casei.

Acesta a căzut într-o șosetă ce se afla la uscat, motiv pentru care acum se pun șosete la șemineu în care să se primească darurile Moșului Nicolae. 

Episcopul Nicolae l-a rugat pe nobil să păstreze acest secret, însă acesta nu s-a putut abține și a spus tuturor gestul plin de însemnătate pe care l-a făcut Sfântul Nicolae, motiv pentru care fiecare astfel de gest a fost considerat că este făcut de acesta, potrivit ziarulunirea.ro.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ce cadouri se dau copiilor de Moș Nicolae

Luna decembrie este luna cadourilor, iar cei mici se bucură din plin de această perioadă a anului, iar Moșul Nicolae este primul ce îi surprinde cu daruri aparte pe cei mici. Vremea a trecut, iar cadourile oferite de Moș Nicolae s-au schimbat, însă în unele zone din România, tradițiile nu s-au modificat și dulciurile, alături de fructe au rămas principalele daruri oferite de acesta.

În ghetuțele curățate în noaptea de 5 decembrie, cei mici pot să primească dulciuri, fructe, în special nuci, mere și struguri, dar și cărți, lumânări colorate, o pungă cu grâu sau cu orez, ce sunt simboluri ale sporuri în gospodărie, flori și busuioc. Copiii ce sunt harnici vor primi din partea lui Moș Nicolae fructe, covrigi și colăcei cu miere.

De ce trebuie să împachetăm cadourile în hârtie albă
[Sursa: Unsplash]

Citește și: Când vine Moș Nicolae în 2023: Iată când se pun cadourile în ghete

În cazul în care cei mici fac parte din cei 800.000 de oameni e îi poartă numele celui sfânt și își celebrează onomastica la data de 6 decembrie, atunci trebuie să le oferiți o floare pentru a avea împliniri, dulciuri și o lumânare decorativă. Cadourile trebuie să fie împachetate în hârtie de culoare albă pentru a reprezenta armonia în casele oamenilor, potrivit libertatea.ro