Sfântul Sava, călugărul cu viață sfântă și învățături înțelepte, rămâne o figură emblematică în calendarul creștin, marcând ziua de 5 decembrie cu lumina spirituală a prezenței sale. Originar din Capadocia și crescut în atmosfera binecuvântată a familiei Ioan și Sofia, Sfântul Sava și-a consacrat viața căutării înțelepciunii și sfințeniei. Prin trăirea sa monahală în căutarea divinului și prin săvârșirea unor minuni ce depășesc granițele timpului, el continuă să inspire credincioșii, iar povestea sa ne aduce într-un regat al spiritualității în care virtuțile creștine strălucesc.
Vița Sfântului Sava
Conform crestinortodox.ro, Sfântul Sava, o figură venerată în calendarul creștin, a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic și a lăsat o amprentă puternică în spiritualitatea creștină. Originar din Capadocia și născut în familia lui Ioan și Sofia, Sfântul Sava și-a dedicat viața monahală în căutarea înțelepciunii și a împlinirii duhovnicești.
Sfântul Cuvios Sava a fost trimis ca sol la Constantinopol de către patriarhii Ierusalimului și a petrecut mulți ani în rugăciune și nevoințe. Într-o vedenie divină, a cunoscut data trecerii sale la cele veșnice și, într-un mod plin de smerenie, și-a pregătit cuvintele și rugăciunile pentru momentul desăvârșirii.
Sfântul Sava a murit la vârsta de 94 de ani, după patru zile de post și tăcere, iar în anul 532, în ziua de 5 decembrie, a plecat la Domnul.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Trupul său a fost dus în Veneția de cruciați în secolul al XII-lea, iar în 1965 a fost adus înapoi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit, în urma unui acord între Papa Paul al VI-lea și Patriarhul ortodox grec Atenagora, în cadrul vizitei papei în Tara Sfântă. Astfel, Sfântul Sava este pomenit în fiecare an, iar tradiția creștină îl cinstește alături de alți sfinți care împărtășesc aceeași dată de sărbătoare.
Rugăciunea către Sfântul Sava
În această zi este bine să rostiți rugăciunea către Sf. Sava, care te apără de toate necazurile. Această rugăciune este bine să o rostiți atunci când simțiți că sunteți urmăriți de ghinion la tot pasul. “Cu curgerea lacrimilor tale, ai lucrat pustiul cel neroditor, iar cu suspinurile cele adânci, ai făcut ostenelile tale însuți roditoare. Te-ai făcut luminător al lumii, strălucind cu minunile, Sava, Părintele nostru.
Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Cela ce din pruncie, te-ai adus lui Dumnezeu, jertfa fără prihană prin faptă bună. Părinte fericite, săditor și întăritor al creștinătății ai fost, podoabă a cuvioșilor și cetățean al pustiei, după vrednicie lăudat, mijlocește cu rugăciunile tale către milostivul Dumnezeu, să fim izbăviți de toate nevoile, pentru care și noi, cu credință, strigăm către tine: Bucură-te, Cuvioase Părinte Sava de Dumnezeu Sfințit!Citește și: Sf. Nicolae 2023: Pe ce dată are loc sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie să respectăm
O, Preacuvioase Părinte Sava, cel ce ești de Dumnezeu Sfințit, primește aceste umile cântări de laudă, pe care ți le aducem, din inimi curate și cu fierbințeală te rugăm să mijlocești către Dumnezeu să ne izbăvească din toate necazurile, pe noi care strigăm către tine: Aleluia!”