Povestea Sfântului Sava, cel care este sărbătorit pe data de 5 decembrie: Rugăciunea care te apără de toate necazurile

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 04 dec 2023, 16:00

Pe data de 5 decembrie este sărbătorit Sfântul Sava.

Sursa: crestinortodox.ro

Pe data de 5 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Sava.

Sfântul Sava, călugărul cu viață sfântă și învățături înțelepte, rămâne o figură emblematică în calendarul creștin, marcând ziua de 5 decembrie cu lumina spirituală a prezenței sale. Originar din Capadocia și crescut în atmosfera binecuvântată a familiei Ioan și Sofia, Sfântul Sava și-a consacrat viața căutării înțelepciunii și sfințeniei. Prin trăirea sa monahală în căutarea divinului și prin săvârșirea unor minuni ce depășesc granițele timpului, el continuă să inspire credincioșii, iar povestea sa ne aduce într-un regat al spiritualității în care virtuțile creștine strălucesc.

Iată cine a fost cu adevărat SF. Sava.

Vița Sfântului Sava

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Sava, o figură venerată în calendarul creștin, a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic și a lăsat o amprentă puternică în spiritualitatea creștină. Originar din Capadocia și născut în familia lui Ioan și Sofia, Sfântul Sava și-a dedicat viața monahală în căutarea înțelepciunii și a împlinirii duhovnicești.

La vârsta de 18 ani, a ajuns la renumitul călugăr Eftimie, de unde a fost trimis să se desăvârșească la Cuviosul Teoctist, loc unde a săvârșit numeroase minuni, printre care izvorârea apei prin rugăciunea sa.

Sfântul Cuvios Sava a fost trimis ca sol la Constantinopol de către patriarhii Ierusalimului și a petrecut mulți ani în rugăciune și nevoințe. Într-o vedenie divină, a cunoscut data trecerii sale la cele veșnice și, într-un mod plin de smerenie, și-a pregătit cuvintele și rugăciunile pentru momentul desăvârșirii.

Sfântul Sava a murit la vârsta de 94 de ani, după patru zile de post și tăcere, iar în anul 532, în ziua de 5 decembrie, a plecat la Domnul.

Citește și: Cinci rețete de post pe care să le încerci în Postul Crăciunului: Sunt delicioase, sănătoase și ușor de făcut

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Trupul său a fost dus în Veneția de cruciați în secolul al XII-lea, iar în 1965 a fost adus înapoi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit, în urma unui acord între Papa Paul al VI-lea și Patriarhul ortodox grec Atenagora, în cadrul vizitei papei în Tara Sfântă. Astfel, Sfântul Sava este pomenit în fiecare an, iar tradiția creștină îl cinstește alături de alți sfinți care împărtășesc aceeași dată de sărbătoare.

Rugăciunea către Sfântul Sava

În această zi este bine să rostiți rugăciunea către Sf. Sava, care te apără de toate necazurile. Această rugăciune este bine să o rostiți atunci când simțiți că sunteți urmăriți de ghinion la tot pasul. “Cu curgerea lacrimilor tale, ai lucrat pustiul cel neroditor, iar cu suspinurile cele adânci, ai făcut ostenelile tale însuți roditoare. Te-ai făcut luminător al lumii, strălucind cu minunile, Sava, Părintele nostru.

Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Cela ce din pruncie, te-ai adus lui Dumnezeu, jertfa fără prihană prin faptă bună. Părinte fericite, săditor și întăritor al creștinătății ai fost, podoabă a cuvioșilor și cetățean al pustiei, după vrednicie lăudat, mijlocește cu rugăciunile tale către milostivul Dumnezeu, să fim izbăviți de toate nevoile, pentru care și noi, cu credință, strigăm către tine: Bucură-te, Cuvioase Părinte Sava de Dumnezeu Sfințit!

Citește și: Sf. Nicolae 2023: Pe ce dată are loc sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie să respectăm

O, Preacuvioase Părinte Sava, cel ce ești de Dumnezeu Sfințit, primește aceste umile cântări de laudă, pe care ți le aducem, din inimi curate și cu fierbințeală te rugăm să mijlocești către Dumnezeu să ne izbăvească din toate necazurile, pe noi care strigăm către tine: Aleluia!”