Un bărbat din Texas, care ar avea legături cu KGB, este acuzat că a furat identitatea unui bebeluș mort, apoi a trăit sub numele lui fals timp de zeci de ani în Hawaii, unde s-a înrolat în Garda de Coastă a SUA, a obținut o autorizație de securitate secretă și a obținut documente de identificare.
Povestea cuplului hawaiian care a furat identitățile a doi bebeluși morți
Walter Glenn Primrose și soția sa, Gwynn Darle Morrison, care este, de asemenea, acuzată de furtul identității unui bebeluș care a murit în anii 1960, se confruntă acum cu acuzații de furt de identitate în formă agravată, conspirație și declarații false în solicitarea și utilizarea unui pașaport. Autoritățile federale susțin, de asemenea, că ambii ar putea avea legături cu serviciile secrete rusești, potrivit documentelor judiciare obținute de Oxygen.
Se presupune că planul lor a început în anii 1980: Primrose și Morrison, ambii acum în vârstă de 67 de ani, au mers împreună la liceu în Port Lavaca, Texas, și au petrecut ceva timp la Universitatea Stephen F. Austin înainte de a se căsători în 1980 și de a cumpăra o casă în Nacogdoches, Texas, în anul următor.
Casa lor a fost executată silit în 1987- același an în care autoritățile federale susțin că Primrose și Morrison și-au asumat identitățile a doi copii născuți în America, decedați în anii 1960.
Primrose și-ar fi asumat personalitatea lui Bobby Edward Fort, care a murit în 1967 prin asfixiere, la mai puțin de un an de la naștere, în timp ce Morrison ar fi obținut un certificat de naștere din Texas pentru Julie Lynn Montague, care a murit în 1968, potrivit plângerii penale.
„Amândoi și-au asumat în mod ilegal identitățile unor cetățeni decedați ai Statelor Unite și au obținut mijloacele de identificare ale unei alte persoane”, se arată în plângere.
Folosind certificatele de naștere din Texas obținute în mod ilicit, autoritățile au declarat că cei doi au obținut permise de conducere din Texas și noi carduri de securitate socială sub nume false în același an.
„Înregistrările obținute în timpul acestei investigații au arătat că, într-o perioadă de șase luni, Primrose și Morrison au reușit să își asume cu succes identitățile de Bobby Edward Fort și, respectiv, Julie Lyn Montague”, au scris autoritățile.
Cuplul s-a recăsătorit sub noile identități în 1988, spun autoritățile.
Cei doi ar avea legături cu serviciile secrete din Rusia
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În 1994, Primrose s-ar fi înrolat în Garda de Coastă a SUA, iar cuplul s-a mutat în cele din urmă în Hawaii, unde ar fi obținut permise de conducere sub numele lor false.
Chiar dacă Primrose avea, din punct de vedere legal, cu opt ani mai mult decât vârsta maximă de înrolare în Garda de Coastă a SUA la acea vreme, respectiv 39 de ani, identitatea sa falsă îi indica vârsta de 27 de ani și îl făcea eligibil pentru serviciu, spun autoritățile.
Bărbatul a rămas în Garda de Coastă a SUA până în 2016, când s-a pensionat și a început să lucreze pentru un contractor al Departamentului Apărării. El încă lucra acolo în momentul arestării sale.
Autoritățile federale susțin că, începând din 1996, Primrose a reușit, de asemenea, să obțină cinci pașapoarte succesive sub numele Bobby Edward Fort. De asemenea, a obținut un pașaport sub numele său legal de Primrose.
Morrison a primit, de asemenea, trei pașapoarte succesive folosind identitatea Montague, potrivit documentelor judiciare.
Procurorii federali speră ca acum cuplul să rămână în spatele gratiilor și să fie reținut fără cauțiune. Pentru a-și susține cererea, ei au oferit fotografii ale perechii în ceea ce par a fi uniforme KGB. KGB a fost agenția de informații din epoca sovietică; agenția care i-a urmat în Rusia post-sovietică se numește FSB.
Cuplul este așteptat în instanță săptămâna următoare
Autoritățile au susținut, de asemenea, în documentele obținute de The Daily Beast, că există unele dovezi care sugerează că Fort și Montague ar fi putut să nu fie singurele alte nume pe care le-au folosit și au făcut referire la corespondența pe care au găsit-o în casa lor și care se referea la cei doi cu alte nume încă.
De asemenea, un „asociat apropiat” al lui Morrison le-a spus anchetatorilor că aceasta a locuit cândva în România, iar procurorii federali au susținut că, în calitate de tehnician de avionică în cadrul Gărzii de Coastă, Primrose ar avea abilitățile electronice pentru „a putea comunica pe ascuns cu alte persoane dacă ar fi eliberată din arest preventiv”.
Cei doi sunt așteptați să se prezinte joi în instanță.
În timp ce autoritățile federale au percheziționat vineri locuința lor din Kapolei și au luat în custodie cuplul, cei care locuiau în apropiere s-au declarat șocați de acuzațiile aduse împotriva lor, potrivit Hawaii News Now.
„Când treceam cu mașina pe lângă ei, ne făceau mereu cu mâna”, a declarat vecinul Joshua Guieb-Pangan, descriind cuplul ca fiind prietenos.