Tânărul în vârstă de 21 de ani este un fost student la aeronautică și era foarte apreciat pe scena techno underground din Kiev. El s-a mutat în Ucraina în 2019 pentru a studia ca inginer, dar s-a înrolat în armată pentru a lupta împotriva „nedreptății”, desfășurându-se la Mariupol cu doar câteva luni înainte de invazia Rusiei.
Povestea tânărului marocan în vârstă de 21 de ani, condamnat pe nedrept la moarte de către forțele ruse
Soarta lui Brahim Saadoun este legată de cea a celor doi britanici, Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Newark, și Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, din Watford, condamnați la rândul lor la moarte de către republica autoproclamată din Donețk.
„Practic, toți cei care l-au întâlnit pe Brahim, toți l-au iubit”, a declarat Dasha Oleynik, o prietenă care îl cunoaște pe Saadoun de mai mulți ani și care a ținut legătura cu el în timpul desfășurării sale.
Citeste si: China amenință cu războiul! "Armata chineză nu va ezita, oricare ar fi prețul"
Dmytro Khrabtsov, un alt prieten, a spus că l-a întâlnit pe Saadoun la o petrecere în 2019 și că au petrecut jumătate din noapte discutând despre inginerie aerospațială. Marocanul venise la Institutul Politehnic din Kiev pentru că educația ucraineană era „foarte bună pentru prețul pe care îl plătești”.
În cele din urmă se înrolase în forțele armate, a spus Khrabtsov, pentru că „avea un sentiment profund că se comitea o nedreptate împotriva Ucrainei”.
Saadoun a apărut alături de Pinner și Aslin într-un proces demonstrativ săptămâna trecută, care s-a încheiat cu condamnarea la moarte a celor trei bărbați de către un reprezentant al Rusiei. În timp ce Rusia ar putea încerca să îi schimbe cu proprii soldați condamnați pentru crime de război, amenințarea unui pluton de execuție sau a unei perioade lungi de încarcerare i-a îngrozit pe prietenii și familia sa atât în
Ucraina, cât și în Maroc.Doi prieteni și o rudă a lui Saadoun au confirmat pentru The Guardian că acesta a fost membru al pușcașilor marini ucraineni și că nu a fost mercenar, așa cum susțin oficialii ruși și reprezentanții lor.
Un prieten apropiat, Muiz Avghonzoda, a declarat pentru postul german de televiziune DW că are „toate copiile documentelor sale, toate acele contracte semnate cu forțele armate ale Ucrainei”. El l-a numit pe Saadoun „o victimă a jocurilor RPD (n.r.:
Este o „persoană cu adevărat bună”, a declarat Khrabtsov. „După modul în care oamenii din Ucraina reacționează la încarcerarea sa, se vede că a atins multe vieți într-un mod pozitiv”.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Puteai vedea că nu avea de gând să lucreze niciodată într-un birou; avea mentalitatea unui aventurier, a unui apărător. Era foarte perspicace, avea un puternic simț al justiției”.
Prietenii și familia lui Saadoun au aflat că acesta fusese capturat în cadrul unui interviu cu ostatici realizat de Alexander Sladkov, un angajat al televiziunii de stat rusești.
De atunci, nu i s-a dat posibilitatea de a-și contacta familia sau prietenii.
Saadoun îl sunase în mod regulat pe Oleynik chiar și după ce s-a înrolat în armată, unde a servit ca șofer înainte de a fi detașat la Mariupol în noiembrie.
În prima zi a războiului, în timp ce elicopterele zburau spre Kiev, Saadoun a sunat-o pe Oleynik și i-a spus să fugă cât mai repede la un adăpost antiaerian.
Citeste si: Când vine președintele Franței, Emmanuel Macron, în România și care este scopul vizitei
„În ziua în care a început războiul, el se afla într-un punct fierbinte și m-a sunat pentru a-mi spune că vede elicoptere care se îndreaptă spre Kiev”, a spus ea. „M-a sunat să-mi spună: «Văd acele elicoptere, te rog să te ascunzi în adăpostul antiaerian...» Era evident că nu avea prea mult timp și că suna de la un număr oarecare, dar tot și-a făcut timp să sune”, a mai povestit femeia.
Ea a spus că speră că aducerea în atenție a soartei marocanului ar putea încuraja guvernele occidentale să găsească o modalitate de a-l aduce acasă.
„Suferim foarte mult din cauza faptului că nu avem contact cu el”, a spus Oleynik.
„Văd cum este obosit și epuizat. Mi-aș dori să știe cât de mult sprijin are de fapt... câți oameni îi pasă, câți oameni scriu despre el, câți oameni postează despre el... astfel încât să aibă un motiv să reziste, să știe că nu este singur”.