Prăbușirea acțiunilor Silicon Valley Bank afecteaza toata piata bursei

Autor: Bogdan Frațilă

Acțiunile băncilor din întreaga lume au scăzut după ce problemele unei bănci americane au declanșat temeri legate de o problemă mai amplă a sectorului financiar

Sursa: PixaBay

Acțiunile băncilor din întreaga lume au scăzut după ce problemele unei bănci americane au declanșat temeri legate de o problemă mai amplă a sectorului financiar

Acțiunile băncilor din întreaga lume au scăzut după ce problemele unei bănci americane au declanșat temeri legate de o problemă mai amplă a sectorului financiar. Joi, acțiunile Silicon Valley Bank (SVB), un important creditor al start-up-urilor din domeniul tehnologiei, au scăzut după ce a anunțat că intenționează să își consolideze finanțele. Acest lucru a avut un efect de antrenare, cele mai mari patru bănci americane pierzând peste 50 de miliarde de dolari din valoarea de piață.

Acțiunile bancare din Asia și Europa au scăzut puternic vineri.

Dintre băncile britanice, acțiunile HSBC au scăzut cu 4,8%, iar cele ale Barclays cu 3,8%. Acțiunile SVB au înregistrat joi cea mai mare scădere înregistrată într-o zi, în condițiile în care s-au prăbușit cu peste 60% și au mai pierdut încă 20% în tranzacțiile după închiderea ședinței. Scăderea a avut loc la o zi după ce banca a anunțat o vânzare de acțiuni în valoare de 2,25 miliarde de dolari (1,9 miliarde de lire sterline) pentru a-și îmbunătăți situația financiară.

SVB a lansat vânzarea de acțiuni după ce a pierdut aproximativ 1,8 miliarde de dolari când a vândut un portofoliu de active, în principal obligațiuni guvernamentale americane. Dar, ceea ce este mai îngrijorător pentru bancă, unele start-up-uri care au bani depozitați au fost sfătuite să retragă fondurile. Hannah Chelkowski, fondatoarea Blank Ventures, un fond care investește în tehnologie financiară, a declarat că situația este "sălbatică". Ea sfătuiește companiile din portofoliul său să își retragă fondurile.

"Este o nebunie cum s-a derulat totul așa. Ceea ce este interesant este că este cea mai prietenoasă bancă pentru start-up-uri și a sprijinit atât de mult start-up-urile prin Covid. Acum, VC-urile le spun companiilor din portofoliul lor să își retragă fondurile", a spus ea.

"Este brutal", a adăugat ea.

Un creditor crucial pentru întreprinderile aflate la început de drum, SVB este partenerul bancar pentru aproape jumătate din companiile americane din domeniul tehnologiei și al sănătății finanțate de capital de risc care s-au listat la bursă anul trecut.

SVB nu a răspuns imediat la o solicitare pentru comentarii suplimentare. Pe o piață mai largă, au existat îngrijorări cu privire la valoarea obligațiunilor deținute de bănci, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a făcut ca aceste obligațiuni să fie mai puțin valoroase.

Raspuns la inflatie

Băncile centrale din întreaga lume- inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei- au majorat puternic ratele dobânzilor în încercarea de a limita inflația.

Băncile au tendința de a deține portofolii mari de obligațiuni și, prin urmare, se află în situația de a înregistra pierderi potențiale semnificative. Scăderea valorii obligațiunilor deținute de bănci nu reprezintă neapărat o problemă decât dacă acestea sunt obligate să le vândă. Dar, dacă, la fel ca Silicon Valley Bank, creditorii trebuie să vândă în pierdere obligațiunile pe care le dețin, acest lucru ar putea avea un impact asupra profiturilor lor.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Băncile sunt victime ale creșterii ratelor dobânzilor", a declarat Ray Wang, fondator și director executiv al companiei de consultanță Constellation Research, cu sediul în Silicon Valley.

"Nimeni de la Silicon Valley Bank și din multe alte locuri nu s-a gândit că aceste creșteri ale dobânzilor ar fi durat atât de mult. Și cred că asta s-a întâmplat cu adevărat. Au pariat greșit", a adăugat el.

Russ Mould, director de investiții la AJ Bell, a declarat că efectul de propagare a problemelor de la SVB a arătat că acest tip de evenimente "sugerează adesea vulnerabilități în sistemul mai larg".

"Faptul că plasarea acțiunilor SVB a fost însoțită de o vânzare de incendiu a portofoliului său de obligațiuni ridică îngrijorări.

"O mulțime de bănci dețin portofolii mari de obligațiuni, iar creșterea ratelor dobânzilor le face mai puțin valoroase- situația SVB ne amintește că multe instituții stau pe pierderi mari nerealizate din deținerile lor de obligațiuni cu venit fix".

Citește și: Silicon Valley Bank: Cel mai mare colaps bancar dupa 2008!

Citește și: Silicon Valley Bank- Pe scurt ce se intampla si de ce afecteaza lumea

Citește și: Prăbușirea băncii Silicon Valley Bank trimite startup-urile in haos!