Sărbătoarea Crăciunului este una dintre cele mai preferate de către oamenii din întreaga lume, toți așteptând, cu nerăbdare, această perioadă a anului, asociată cu Nașterea Domnului și cu venirea lui Moș Crăciun.
De ce se dau cadouri de Crăciun
Crăciunul este o sărbătoare foarte îndrăgită atât de copii, cât și de adulți, întrucât vine la pachet cu foarte multe obiceiuri interesante.
Cu toții știu că cei mici așteaptă cu nerăbdare perioada colindelor și venirea lui Moș Crăciun cu daruri alese. Aceasta din urmă este o tradiție valabilă pentru toți cei care sărbătoresc Nașterea Domnului Iisus Hristos, însă nu mulți știu de ce se practică acest obicei.
Obiceiul darurilor de Crăciun are o semnificație religioasă la bază. Înainte de a-l naște pe Iisus, Fecioara Maria i-a cerut adăpost lui Moș Crăciun, iar soția acestuia a ajutat-o pe Maica Domnului să nască în staulul lor.
După ce s-a născut Mântuitorul, acesta a fost așezat sub un măr, din care Moș Crăciun a cules fructele pe care, ulterior, le-a dăruit copiilor care treceau pe lângă respectivul pom. Așa a luat naștere celebrul obicei al Moșului care aduce cadouri celor mici.
Citește și: Când se aprind luminițele de Crăciun în Sibiu în 2023
Ce se mănâncă la masa de Crăciun
De asemenea, Crăciunul este foarte așteptată și de către adulți. Înainte de sărbătoare, bărbații se pregătesc temeinic pentru tradiția tăierii porcului. După ce aceștia termină cu sacrificarea animalului, urmează ca gospodinele să-și intre în rol, pregătind, din carnea lui, diverse delicatese speciale.
Printre preparatele pentru masa de Crăciun se numără: bine-cunoscutele sărmăluțe, piftia, cârnații, friptura, salata boeuf și nelipsitul cozonac.
Însă, multe gospodine doresc să se diferențieze, aducând mereu câte o noutate meniului standard pentru această sărbătoare.
Citește și: Seriale de Crăciun 2023: Cele mai frumoase filme pentru perioadă sărbătorilor de iarnă
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Crăciunița este un desert ideal pentru masa de Crăciun
Dacă sunteți, cumva, în pană de idei, puteți pregăti Crăciunița, un desert simplu de preparat, care le va lăsa gura apă musafirilor.
Pentru această prăjitură aveți nevoie de:
- 50 g făină
- 200 ml lapte
- un pachet de margarină
- 7 ouă
- 75 g mac
- 100 ml de cafea
- 75 g nucă de cocos
- 200 g zahăr
- un plic de zahăr vanilat
- 200 g pișcoturi
- un pachet de cacao
Pentru ca desertul să aibă o glazură perfectă, trebuie să mixați următoarele cantități:
- 4 linguri de zahăr
- 3 linguri de lapte
- 2 linguri de cacao
- 25 g margarină
- 25 g nucă de cocos
Mai apoi urmează 6 pași simpli, care trebuie respectați cu strictețe pentru a ajunge la rezultatul dorit:
1. Bate albușurile până obții o spumă, adaugă treptat 100 g de zahăr și continuă să bați până când zahărul se topește. Adaugă macul și nuca de cocos, presară 2 linguri de făină și amestecă până când compoziția se omogenizează.
2. Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, introdu în cuptorul preîncălzit și coace la foc mic.
3. Pentru cremă, amestecă gălbenușurile cu zahărul rămas, restul de făină, laptele și zahărul vanilat. Pune amestecul la baie de aburi pentru a se îngroșa, lasă-l să se răcească și apoi încorporează margarina bătută spumă.
4. Așează blatul, întinde jumătate din cremă, apoi aranjează pișcoturile înmuiate în puțină cafea unul lângă altul. Peste ele, întinde restul de cremă.
5. Pentru glazură, fierbe într-un vas la foc mic zahărul amestecat cu lapte, cacao și margarină, până când dă în clocot și se îngroașă.
6. Lasă glazura la răcit, iar apoi toarn-o peste prăjitură. La final presară nuca de cocos pe deasupra.
La final vei cuceri pe toată lumea cu desertul obținut, iar invitații de la masa de Crăciun îți vor cere, cu siguranță, rețeta.
Citește și: Vremea de Crăciun 2023: Prognoza meteo completă