Prăjitură cu cireșe și iaurt: Rețeta pentru un desert pufos și delicios

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 mar 2024, 02:40

Rețeta pentru un desert pufos și delicios

Sursa: freepik.com

Pentru că este sezonul cireșelor vă propunem un desert de vară, ușor de realizat, dar adorat de toată familia. Prajitura cu cireșe și iaurt va fi mâncată rapid.

Prăjitura cu cireșe și iaurt este aromată, delicioasă și ușor de preparat. Iată rețeta celui mai iubit desert.

De ce să consumi cireșe în această perioadă?

Cireșele sunt fructe dulci care au numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Cireșele au un conținut bogat de vitamina C și alte substanțe utile organismului, ce acționează ca antioxidanți.

Citește și: Socată rețeta bunicii: Cum faci o băutură savuroasă la tine acasă?

Oamenii adoră consumul de cireșe proaspete, dar și sub formă de băuturi, jeleuri, gemuri, dulcețuri, în prăjituri, salate și budinci. Unele persoane consideră cireșele medicamente utile pentru tratarea cancerului, osteoartritei, bolilor de inimă etc. Totuși, trebuie menționat faptul că nu exista suficiente dovezi științifice care să susțină aceste variante și efectele benefice asupra sănătății, motiv pentru care cireșele pot fi consumate cu moderație.

Cireșele provin din soiuri diferite, dar toate au un conținut bogat de fibre, vitamine și minerale, nutrienți atât de necesari organismului pentru o bună funcționare. 

Aceste fructe conțin puține calorii, dar o cantitate mare de apă, motiv pentru care pot fi indicate în curele de slăbire pentru că favorizează eliminarea toxinelor din corp. Pentru că au multe vitamine și minerale, cireșele sunt benefice pentru susținerea organismului în momentul în care este pus în fața unui deficit caloric, dar nu suplinesc un stil de viață sănătos.

Un lucru mai puțin știut este faptul că cireșele se numără printre puținele alimente bogate în melatonină, hormon care scade temperatura corpului și induce starea de somnolență, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor

care suferă de tulburări de somn. Numeroase studii în care s-au folosit cireșe dulci arată o scădere a cortizonului și a anxietății și o îmbunătățire a dispoziției.  

Citește și: Prăjitură pufoasă cu căpșuni: Când au apărut căpșunile prima oară în Europa?

Valori nutriționale

O cană cu cireșe conține:

- Calorii: 87

- Grăsimi: 0

- Carbohidrați: 22 g

- Fibre dietetice: 3 g

- Zahăr: 18 g

- Proteine: 1 g

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- Vitamina C: 10 mg

- Vitamina K: 2,9 micrograme

Rețetă: prăjitură cu cireșe și iaurt

Ingrediente:

- 4 ouă

- un praf de sare

- 200 g zahăr

- 2 plicuri zahăr vanilat

- 200 ml ulei

- 400 g iaurt grecesc

- 400 g făină albă

- 1 plic praf de copt

- 400 g cireșe

- zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare:

Se spală cireșele și se curăță de sâmburi. Se lasă deoparte.

Ouăle se bat ușor cu sarea, apoi se adaugă zaharul si zaharul vanilat și se mixează până își dublează volumul. Se toarnă uleiul în fir subțire, în timp ce se mixează, apoi se adaugă iaurtul. Se omogenizează.

Făina se amestecă cu praful de copt, apoi se adaugă peste ouă. Se încorporează bine, apoi se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt cu dimensiunea de 23 x 33 cm. Deasupra se așază cireșele și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru cca 35-40 de minute.

Se face testul cu scobitoarea. După ce se răcește, se pudrează cu zahăr pudră, se taie bucăți și se servește.

Sursă: bucataras.ro