Prăjitură delicioasă cu mure. De ce să consumi aceste fructe pe perioada verii?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 26 iul 2023, 10:02

Murele sunt absolut delicioase și au aduc mai multe beneficii asupra organismului.

Dulci şi suculente, murele sunt mai mult decât gustoase, acestea aducând mai multe beneficii organismului. Pentru cei care iubesc deserturile, iată o rețetă de prăjitură delicioasă cu mure

Care sunt proprietățile murelor și ce beneficii au asupra organismului?

O cană de mure proaspete conţine doar 60 de calorii şi oferă 30,2mg de vitamina C. De asemenea, o cană de mure conţine 7,6g de fibre dietetice.

Vitamina C ajută la producerea de colagen, menține pielea tânără, cartilagiile, tendoanele şi ligamentele sănătoase.

Aceste fructe conțin unele dintre cele mai înalte niveluri de antioxidanți dintre toate fructele. Murele au cantități foarte mari de antocieni, un antioxidant fitochimic foarte puternic, de culoare închisă, care oferă murelor nuanța negru-violet specifică, iar pigmentul lor ajută la reducerea riscului de boli de inimă şi anumite tipuri de cancer.

Citește și: Gem de prune cu nuci. Rețeta îndrăgită a copilăriei

Murele sunt ideale pentru digestie, dar şi pentru scăderea nivelului colesterolului în sânge. 

Dacă mănânci un pumn mic de mure în fiecare dimineață alături de un mic dejun echilibrat, tenul tău va fi mai luminos și mai elastic, deoarece murele conțin cantități mari de vitamina C și E. 

De asemenea, Vitamina K, împreună cu vitamina C și manganul care se regăsesc în mure, aduc o mulțime de beneficii pentru sănătatea oaselor.

Care este originea murelor?

Este bine de știut că murele fac parte din familia Rosaceae, o familie largă de plante care include și alte fructe de pădure precum zmeura și căpșuna. Acestea sunt cunoscute de mii de ani și sunt originare din emisfera nordică, în special din zonele temperate ale Europei, Asiei de Vest și Americii de Nord.

În Grecia Antică, se spunea că murele au proprietăți medicinale și erau folosite în tratamentul diverselor boli. Galen, un medic grec influent, recomanda murele pentru tratamentul dizenteriei. În mitologia nordică, se spune că zeița nordică a frumuseții și a fertilității, Freya, a adus murele oamenilor.

În Evul Mediu, murele au continuat să fie o sursă importantă de hrană. Au fost folosite pentru a prepara vinuri, sucuri, jeleuri și alte produse alimentare, iar în medicină, au fost folosite pentru a trata o varietate de afecțiuni, de la boli de piele la probleme digestive.

Citește și: Iată cum să prepari cea mai bună înghețată de casă pentru zilele călduroase de vară

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Rețetă de prăjitură delicioasă cu mure

Ingrediente:

 

- 9 ouă,

- 9 linguri de zahăr,

- 9 linguri de făină,

- 3 linguri ulei,

- jumătate de lingură de praf de copt,

- 1 pliculeț zahăr vanilat,

- 200 gr mure,

- 1 praf de sare.

 

Mod de preparare:

Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă tare apoi adăugăm treptat zahărul. Gălbenușurile le amestecăm cu ulei, sare și zahărul vanilat.

Turnăm gălbenușurile peste albușuri și amestecăm. Adăugăm făina în care am pus praful de copt și amestecăm încet de sus în jos, doar atât cât să se încorporeze făina.

Turnăm aluatul în tava în care am pus hârtie de copt și punem mure deasupra, date prin făină ca să nu se lase la fund. Dăm la cuptor la foc mediu pentru 25 de minute.

Tăiem prăjitura după ce se răcește. Poate fi ornată cu zahăr pudră sau frișcă.